1 °C Budapest
School children in uniforms in class with tablets cimlapi

Így esnek áldozatul a magyar iskolák az őszi járványhullámnak: egyre több helyen kell beavatkozni

2021. október 14. 08:30

Egy százalékról kettőre emelkedett néhány hét alatt azoknak az iskoláknak a száma, ahol valamilyen tanügyi intézkedésre volt szükség a járvány miatt. A minisztérium tudomása szerint a jelenlegi tanévben arra még nem volt példa, hogy egész iskolára kellett volna ilyen intézkedést elrendelni. A pedagógus érdekvédelmi szervezetek szerint ugyanakkor a hivatalos adatok nem minden esetben fedik a valóságot, hiszen érdemi kontaktkutatás, kötelező tesztelés továbbra sincs.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Folyamatosan emelkedik azoknak az oktatási intézményeknek a száma, ahol intézkedni kellett a koronavírusos megbetegedések miatt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Népszavával. A szaktárca adatai szerint jelenleg az iskolák két százalékát - jellemzően egy-egy osztályt - érinti tanügyi intézkedés, néhány hete ez a szám egy százalék körüli volt. Bár a pontos számok nem ismertek, a korábban közölt mintegy 13 500 feladatellátási hellyel számolva 270 körül lehet azoknak az iskolai helyszíneknek a száma, ahol koronavírusos megbetegedéseket igazoltak.

A pedagógus érdekvédelmi szervezetek szerint ugyanakkor a hivatalos adatok nem minden esetben fedik a valóságot, hiszen érdemi kontaktkutatás, kötelező tesztelés továbbra sincs. A maszkviselésről vagy a testhőmérséklet mérésről is az iskolák dönthetnek saját hatáskörben, és egyre több olyan intézmény van, ahol kötelező a maszk, de ez nem általános. Az Emmi közlése szerint

az igazolt fertőzöttekre „továbbra is” érvényes a tíz napos karantén, ez igaz az igazoltan fertőzött pedagógusokra és a diákokra is, akkor is, ha egyébként oltott valaki.

"A diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően nincsenek tömeges megbetegedések, az oktatás főszabály szerint jelenléti oktatásban működik, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Arról szintén nincsenek pontos adatok, hány intézményben volt ősszel digitális munkarend, hány osztály érint a távoktatás. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?