12 °C Budapest

Új nyugdíjpillér jöhet: kötelező lenne a belépés

2017. február 1. 14:45

A magyar nyugdíjrendszer átfogó reformra szorul, ebben a legtöbb szakértő egyet ért, abban azonban megoszlanak a vélemények, hogyan lehetne rábírni a magyarokat a takarékoskodásra. Jelenleg ugyanis 10 százalékos a nyugdíjra előtakarékoskodók aránya, amit legalább 60-70 százalékra lehetne növelni egy apró állami beavatkozással, amiből akár közel 10 millió forint is összegyűlhetne 20 éves megtakarítási idő alatt.

Egyszer mindenki abba hagyja a munkát és utána élhet még 15- 20 évet is. Amíg dolgozik, fizet, hogy kapjon állami nyugdíjat, kap is valamennyit, de ebből nem nagyon fog tudni megélni

 - vezette fel Baló György, a Magyarul Balóval című műsor kedd esti adásának témáját.

Mit tehetünk, hogy legyen nyugdíjunk?

Persze a rendszernek vannak hibái, nem véletlen, hogy tízből csak egy magyar tesz félre nyugdíjra.

Ez az adótámogatási rendszer nem jó, pont azokat támogatja, akiket kevésbé kéne

- mondta a műsorban Holtzer Péter, a Világbank nyugdíjtanácsadója. Ehelyett azokat kellene támogatni, akik kiszorultak a munkaerőpiacról és egy olyan kedvezményrendszer lenne jó, amelyben a jövedelem nincs ilyen szoros kapcsolatban a támogatás mértékével. Példaként a lakástakarékokat említette a szakértő, ahol az is megkapja az állami támogatást, aki nem fizet sok adót.

A jelenlegi rendszer ugyanis a leginkább rászorulóknak hátrányos.

Drága ma szegénynek lenni

- állapították meg a beszélgetés résztvevői. Persze a havonta megtakarított összeg sem mindegy, a nettó fizetésünk 10-15 százalékát kellene félretenni ahhoz, hogy megfelelő nyugdíjunk legyen, ez a jelenlegi átlagnál 19-28 ezer forintot jelent havonta. Ennyit kellene félretenni ahhoz, hogy nyugdíjunk legyen. Ha 20 éven keresztül havi 20 ezer forintot teszünk félre, akkor 5 százalékos hozammal kalkulálva

  • 9,5 millió forintot kapunk, ha a NYESZ-t választjuk,
  • 9,4 millió forintot, ha az ÖNYP-t és
  • 7,4 millió forintot, ha a nyugdíjbiztosítás mellé tesszük le a voksunkat.

Ezeket az összegeket módosítja (feltehetően a nyugdíjbiztosítás javára), ha szüneteltetjük a megtakarításunkat.

Persze a nyugdíjrendszer változtatása is sokakat megtakarításra sarkalna. Holtzer Péter szerint sok országban bevált, hogy a munkavállalókat karrierjük elején automatikusan beléptetik a megtakarítási rendszerbe. Ebből bármikor kiléphetnek, ezzel viszont lemondanak arról, hogy ebből a rendszerből nyugdíjat kapjanak majd.

Ezzel a jelenlegi, 10 százalékos megtakarítási arányt akár 60-70 százalékra is növelhetnék.

Ehhez persze lépések kellenének az államtól, egy ilyen rendszer bevezetését a kormányzat kezdeményezhetné.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Melyik terméket válasszuk?

A meghívott vendégekkel együtt arra keresték a választ, hogy mégis milyen nyugdíjterméket érdemes választani. A jelenlegi megoldásokat ugyan egyre többen választják, mégis a magyarok 10 százaléka tesz csupán félre nyugdíjra.

Pedig a jelenlegi termékek is jók a műsor meghívott szakértői szerint. Azt persze tudni kell, hogy kinek, melyik a megfelelő, mivel az egyéni preferenciák eltérők. A nyugdíj elő-takarékeossági (NYESZ) számlát a szakértők annak javasolják, aki maga szeretné kezelni a megtakarításait, ezzel ugyanis aktívan foglalkozni kell. Ezért cserébe viszont tipikusan ennek a legalacsonyabbak a költségei.

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) és a nyugdíjbiztosítás esetében a költségek lehetnek a döntőek, előbbinél 1 százalék körüli díjterheléssel szembesülhetünk, míg a nyugdíjbiztosításnál ennél jellemzően magasabb a teljes költség mutató (TKM). A nagy különbséget azonban nem ebben látják a szakértők. Az ÖNYP-vel tipikusan azok kezdenek félretenni, akik maguk kezdenek a megtakarításba, a nyugdíjbiztosítás azonban azok terméke, akiket a biztosítási ügynök keres meg és hívja fel a figyelmüket az előtakarékosságra. Az azonban mind a három termékre jellemző, hogy

a befizetéseink után 20 százalékos adójóváírást kaphatunk,

ami jelentősen megdobhatja a hozamot, így a félretett pénzt is.

A szakértők által kivetített ábra szerint a NYESZ-nél és az ÖNYP-nél nagyjából 20 százalékkal kevesebb lehet a nyugdíjbiztosításból felvehető összeg az eltérő költségek miatt. A nyugdíjbiztosításnál viszont jobban rákényszerülünk arra, hogy folyamatosan fizessük a megtakarításunkat, ezért agy az esély arra, hogy a valamivel magasabb költségek ellenére ezzel ehet a legnagyobb a félretett összeg.

Címlapkép: MTI / Kovács Tamás

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem