15 °C Budapest

Túl drága a nyugdíjmegtakarításod? Ezzel vagyonokat spórolhatsz

2016. február 27. 13:01

Minden tízedik magyarnak van valamilyen megtakarítása, és még közöttük is kevesen vannak, akik nyugdíjra tesznek félre. Pedig a társadalom elöregedése miatt nagy szükség lenne arra, hogy rendszeresen félretegyünk idős korunkra. Ezt ráadásul az állam is támogatja, a befizetéseink 20 százalékát levonhatjuk az adónkból, amit a számlánkon jóváírnak. Melyik előtakarékossági forma való nekünk?

A hazánkban zajló demográfiai változások miatt egyre nagyobb szükség lesz a nyugdíj célú megtakarításokra. Ez különösen annak fényében van így, hogy mindössze minden tízedik magyar felnőtt tesz félre pénzt. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 800 ezer embernek van bármilyen megtakarítása hazánkban. Ezek között is a bankbetétek, a készpénz és lakástakarék pénztárak (LTP) népszerűek, pedig ezek közül csak az LTP ad állami támogatást.

A nyugdíjcélú megtakarítások után viszont egységesen 20 százalékos adójóváírást kaphatunk, akár mindhárom termékre külön-külön is.

1,4 millió forintot kell befizetnünk ahhoz, hogy kimaxolhassuk a kedvezményt, vagyis összesen 280 ezer forint jóváírást kaphatunk évente, a három termék után.

Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)

A legrégebbi nyugdíjmegtakarítási forma az ÖNYP, már a 90-es évektől kezdve tehetünk félre vele a nyugdíjas évinkre. Jelenleg több mint 1 millió pénztári megtakarítás van, igaz, jelentős részük után már nem fizetnek be rendszeres díjakat az ügyfelek.

A nyugdíjpénztáraknál választható portfóliókba fektetik a befizetett pénzünket, amit a szolgáltató kezel helyettünk. Ezek között persze van lehetőségünk váltani, évente egyszer jellemzően ingyenes vagy kedvezményes díj fizetése mellett tehetjük meg ezt.

A pénztáraknál az adójóváírás mértéke 150 ezer forint lehet évente, vagyis 750 ezer forint befizetése mellett érhetjük el a maximumot.

Arra érdemes figyelni, ha van egészségpénztárunk vagy önsegélyező pénztárunk, akkor a 150 ezer forintos keret ezekkel közös.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítások tulajdonképpen az életbiztosítások speciális fajtái, amelyek után csak pár éve érvényesíthetünk jóváírást. Ennek mértéke évente legfeljebb 130 ezer forint lehet, ami 680 ezer forint befizetésének felel meg. Két féle termék létezik:
A unit linked (befektetési egységekhez kötött) és
A vegyes (klasszikus) nyugdíjbiztosítás.
Nem minden biztosító ajánlatában található meg mind a két termék, van, ahol csak az egyiket választhatjuk, de miben különböznek egymástól?

A vegyes nyugdíjbiztosítások nem adnak magas hozamot, azonban kiszámíthatók. Már a szerződés megkötésekor tudjuk, hogy mekkora fix összeget vehetünk fel a nyugdíjba vonuláskor.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A unit linked esetében viszont a befizetett összegeket eszközalapokba fekteti a biztosító, a hozamunkat az határozza meg, hogy milyen befektetési portfóliót alakítunk ki ezekből.

Persze a befektetési döntéseinket nem kell egyedül meghozunk, ebben a tanácsadónk nyújt segítséget nekünk. A pénztárakhoz hasonlóan itt is lehetőség van váltani az eszközalapok között, ennek díja a biztosítótól függ.

Nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ)

A legkevesebben a NYESZ-t választották eddig nyugdíj célú megtakarításra, pedig már több mint egy évtizede elérhető a termék. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a számlán lévő befizetéseket teljes mértékben nekünk kell kezelnünk, ami sokakat elriaszthat.

Aki viszont bevállalja, hogy maga hoz döntéseket, az a három termék közül a legalacsonyabb díjakat kapja cserébe, ráadásul szabadon dönthet, hogy mit vásárol a számlára.


A NYESZ ugyanis egy speciális értékpapírszámla, amelyre vásárolhatunk befektetési alapokat, amelyek hasonlóak a nyugdíjbiztosítások eszközalapjaihoz, de akár állampapírokat, részvényeket is vehetünk. Ugyan a befektetésnek vannak megkötései, azonban a legnépszerűbb értékpapírok elérhetők, ugyanis az alábbiakat vehetjük meg a számlánkra:

  • Magyarországon és az Európai Gazdasági Térségben (EGT) kibocsátott befektetési alapokat,
  • Magyarországon és EGT-ben kibocsátott állampapírokat és értékpapírokat.

Ezzel tulajdonképpen a hazánkban legnépszerűbb befektetési formák elérhetők, sőt, befektetési alapokon keresztül akár a világ más tájain elérhető piacokba is befektethetünk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem