2020. július 4. szombat Ulrik

Több ezer nyugdíjas szeretne ide bekerülni


Hatalmas a túljelentkezés a budapesti idősotthonokba - írja a Magyar Nemzet.


A Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthonában például 300-an várakoznak felvételre, de egész Budapesten 4000-en szeretnének egy-egy ilyen szociális ellátóhelyen élni - tudta meg a lap Skultéti Józseftől, a Pesti úti intézmény vezetőjétől.

A szakember elmondása szerint Budapesten közel 510 ezer 65 év feletti nyugdíjas él, és a fővárosban összesen 82 szociális intézmény érhető el azok számára, akik saját lakásukban már nem boldogulnak. Ezek közül tizenkettőt működtet a fővárosi önkormányzat. A jogszabály szerint egyébként otthonokba csak olyan idős emberek kerülhetnek, akik legalább napi négy órában ápolásra szorulnak.

A magánintézmények sokszor 6-8 millió forintot is elkérnek a felvételért, náluk ilyen nincs: a legtöbben százezer forintnál is kevesebbet fizetnek havonta a lakhatásért és az ellátásért - tette hozzá Skultéti József. Vagyis az önkormányzati otthonokba inkább a szegényebb nyugdíjasok laknak. Aki pedig nem tudja megfizetni a bentlakás díját, annak az önkormányzat segít. Vannak, akik költőpénzt is kapnak, bár ez csupán néhány ezer forint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk