11 °C Budapest

Tízezrekkel többet kaphatnak a nyugdíjasok: lesz miből adni az unokáknak

2017. június 12. 14:38

Az elmúlt hetekben jelent meg az a kormányjavaslat, amely szerint a diákszövetkezetek mintájára a nyugdíjasoknak is megteremtenék a foglalkoztatás lehetőségét szövetkezeti formában. Az előterjesztéskor kifejezetten a kereskedelmet említették, ezért most utánajártunk annak, milyen lehetőségei vannak a nyugdíjasoknak az áruházláncoknál.


A KSH munkaerőfelmérés-felvétele alapján a magánháztartásokban élő 65-69 éves korosztály 94 százaléka, vagyis összesen 552 800 fő nem dolgozott a tavalyi év negyedik negyedévében. Persze az elöregedő társadalmunk miatt ez az arány jelentősen megváltozhat az elkövetkezendő években. Egyes becslések szerint ugyanis

2030-ra az összes EU-ban élő és magyar munkavállaló 30 százalékát az idősödő, 55-64 éves korosztály teszi majd ki.

Így nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban egyre gyakrabban kerül szóba a nyugdíjasok foglalkoztatása. Varga Mihály már idén márciusban is megemlítette, hogy a kormány a nyugdíjasok foglalkoztatásával szeretné enyhíteni az országos munkaerőhiányt. Az új előterjesztésben pedig már nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról volt szó.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezetet indítása jó választás lehet a mostani diákszövetkezeteknek, de akár a nagyobb áruházláncoknak is. De vajon milyen lehetőségei vannak a nyugdíjasoknak a nagy áruházláncoknál?

KATTINTS! Könnyedén elbukhatod a nyugdíjad: a szabály, amit sokan nem ismernek

1 - 2,5 százalék

Függetlenül a konkrét pozíciótól, minden szakterületen egyre inkább azt a tendenciát tapasztaljuk, hogy nehéz a megfelelő jelöltek felkutatása és megnyerése

- válaszolta megkeresésünkre a Spar Magyarország.

Bár az áruházláncok nyitottak lennének a nyugdíjasok foglalkoztatására a Sparnál például csak 1 százalék körül alakul a nyugdíjas munkavállalók száma, az Auchanban pedig a számunk jelenleg 170 főre tehető, ami az aktív munkavállalóiknak összesen 2,5 százalékát jelenti.

Már korábban is dolgoztak nálunk az említett munkavállalók, tavaly óta pedig külön meg is szólítjuk álláshirdetéseinkben a nyugdíjasokat

- válaszolta megkeresésünkre az Auchan.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Sparnál is szívesen dolgoznak tapasztalt kollégákkal, ennek ellenére mégis elenyésző a számunk a munkavállalók között. A Pénzcentrum iparági értesülései szerint ez többek között azzal magyarázható, hogy a kereskedelmi munkák többsége nem feltétlen ideális az idősödő munkavállalók számára.

Persze azért még így is bőven akad olyan pozíció, ami a nyugdíjasoknak is megfelelő lehet. Az Auchannál például várják a nyugdíjasok jelentkezését:

  • pénztáros,
  • biztonsági munkatárs,
  • eladó,
  • áruátvevő,
  • dekoratőr
  • vagy kereskedelmi vezető munkakörökben is.

Mi a helyzet a szövetkezetekkel?

Az új nyugdíjas szövetkezetek amellett, hogy egyes területeken enyhíthetik a munkaerőhiányt, egyúttal bérlenyomó hatásuk is lehet. A kedvezőbb adózás miatt a nyugdíjas szövetkezeti tag ugyanakkora bruttó bérből többet vinne haza, mint egy nem szövetkezeti tag.

A munkáltatónak pedig kifejezetten érdeke lenne keresni ezeket a szövetkezeteket, ha azok garantálni tudják a biztos munkaerőt. Ez ugyanakkor a normál foglalkoztatottak számára kedvezőtlen bérhelyzetet, vagy akár elbocsátást is jelenthet. Talán biztonságosabb lett volna, ha az adózási könnyítéseket, vagy akár a közhasznú nyugdíjas szövetkezeteket, a munkaerőhiánnyal érintett munkakörök számára teszik csak lehetővé. Ez ugyanis garanciát adhatna a munkavállalók jogaira is - hívja fel a figyelmet közleményében a Policy Agenda.

Milyen szabályok vannak jelenleg?

Jelenleg egyébként az öregségi nyugdíjban részesülők a versenyszférában korlátozás nélkül folytathatnak keresőtevékenységet. Nekik nyugdíjjárulékot is kell fizetniük. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy az ezen időszak alatt fizetendő nyugdíjjárulék havi összegének 0,5 százalékával meg kell emelni a nyugdíj összegét.

Tehát a nyugdíj melletti munkavégzéssel tovább növelhető a havi ellátás összege.

Ugyanakkor a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személy ellátását szüneteltetni kell, ha a keresőtevékenységből származó éves jövedelme az adott év első napján érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát meghaladja. 2017-ben a bruttó minimálbér 127 500 forint, ennek a 18-szorosa összesen 2 295 000 forint. De egyelőre szüneteltetni kell a nyugdíjfolyósítását annak is, aki közalkalmazotti, vagy köztisztviselői jogviszonyban vállal munkát a nyugdíj mellett.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm