2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Tízezrek estek el a rokkantsági nyugdíjtól


A rokkantsági rendszer átalakítása óta az elmúlt két évben több mint húszezer embertől vonták meg a rokkantsági nyugdíjat állapotjavulás miatt, közel tízezren pedig nem mentek el a felülvizsgálatra - írja a Magyar Nemzet.


Eddig a felülvizsgálatok eredményeként körülbelül 20 ezer embertől vonták meg a rehabilitációs ellátást azért, mert állapotuk javulása miatt már nem minősülnek megváltozott munkaképességűnek, további tízezer pedig nem ment el a felülvizsgálatra.

A rendszer átalakítása során nemcsak az ellátásban részesülők állapotát és jogosultságát vizsgálják felül, de az ellátást újonnan igénylőknek is szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük. Az új igénylők közül 2012-től 2015 első negyedévéig összesen megközelítőleg 64 ezer ember kérelmét utasították el. Az elutasítások jellemző okai között szerepelt, hogy a kérelmező nem minősült megváltozott munkaképességűnek, vagyis nem felelt meg az egészségi állapotra vonatkozó követelményeknek, kereső tevékenységet folytatott, rendszeres pénzellátásban részesült, vagy nem rendelkezett a jogszabályban előírt biztosítási idővel.

Az ellátás átlagos összege nem nőtt az utóbbi években: az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság adatai szerint 2011 decemberében a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjak átlagos összege teljes ellátás esetén 72 888 forint volt. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak átlagos összege az idei év elején 67 759 forint volt, míg azon esetekben, amikor a felülvizsgálatot követően rehabilitációs ellátás folyósítását állapították meg, az ellátás összege átlagosan 42 168 forint volt 2014-ben.

A korábbinál többen tudtak elhelyezkedni az ellátás igénybevétele mellett, akiknek munkabérük jelentősen növeli a bevételeiket. 2015-ben a harmadik negyedéves adatok szerint 37 ezer ellátásban részesülő embernek kell kötelezően együttműködnie a rehabilitációs hatóságokkal, közülük majdnem 22 ezren már munkaviszonyban állnak. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked