Tévhiteken múlhat a magyarok időskori vagyona: hogy lesz így millióknak nyugdíja?

Pénzcentrum2021. február 9. 13:01

A lakosság felének nincs és nem is tervez nyugdíjcélú megtakarításba kezdeni a jövőben. Azonban sok esetben nem csak lustaságból, hanem tévhitek miatt nem kezdik el a felkészülést a boldog nyugdíjaskorra - derül ki egy friss kutatásból. Ezekre a gyakori félelmekre keresték a választ szakértők.

A lakosság negyede válaszolta, hogy rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári magtakarítással, és további 24 százalék tervez a jövőben belépni, derült ki az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb, reprezentatív kutatásából. Azonban a felmérésből arra is fényderült, hogy mi ösztönzi a lakosság másik felét a megtakarítások halogatására. 

Érthetőség 

A kutatásban résztvevők szerint az egyik visszatartó erő a nyugdíjpénztári megtakarításokkal szemben a bonyolult, átláthatatlan konstrukcióktól való félelem. A megkérdezettek 23 százaléka azért nem is fut neki az időskori megtakarításnak, mert úgy érzi, nem értené meg a befektetési stratégiákat. 

Az első lépéshez elég azt mérlegelni, hogy mekkora összeget, milyen távon és milyen hozamelvárással szeretnénk megtakarítani, ezzel már sokkal közelebb lehet kerülni az igényeknek megfelelő termékhez, konstrukcióhoz

 - reagált a félelmekre Horpácsi Krisztina az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője. 

Bizalom

A megkérdezettek közel 40 százaléka bizalmatlan a nyugdíjpénztárakkal szemben. A kutatásból nem derül ki, hogy ez egy régi félelem maradványa-e, vagy a fentihez hasonló pénzügyi ismeretek hiányából fakad, mindenesetre sokakat tart vissza az időskori megélhetés megalapozásától. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sokoldalúság

Az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény alapján 2001. január 1-jétől, a hazai nyugdíjpénztárak választható portfoliós rendszert működtethetnek. A bank szakértője megjegyzi, fontos figyelembe venni, hogy a jogszabályok különböző korlátozásokat, előírásokat tartalmaznak annak érdekében, hogy a pénztárak indokolatlanul nagy befektetési kockázatot ne vállaljanak fel, ugyanakkor az előírások betartása mellett a választható portfóliók meglehetősen eltérő kockázati szintet képviselhetnek.

Ügyintézés 

Az OTP Nyugdíjpénztár megbízásából készült felmérés arra is rámutatott, hogy a lakosság ötöde gondolja úgy, hogy nem tud időt szakítani arra, hogy megtakarításaival foglalkozzon. Véleményük szerint túl sok időt vesz igénybe, hogy utánajárjanak az ajánlatoknak, valamint bemenjenek a bankfiókba megkötni a szerződést vagy befizetni a tagdíjat. A pénztár szakértője ezzel kapcsolatban kiemelte: 

Meggyőződésünk, hogyha szeretnénk szélesebb, különösen a fiatalabb, akár Z generációhoz tartozó ügyfeleket elérni, akkor fejlesztenünk kell a digitális szolgáltatásainkat. Éppen ezért a tavalyi év folyamán elérhetővé tettük az online ügyintézés mellett az online belépést is, így sorban állás nélkül, a kanapéról is csatlakozhatnak új ügyfeleink a Pénztárhoz.

Címkék:
pénzcentrum.hu, nyugdij, megtakarítás, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjcélú megtakarítás, otp önkéntes nyugdíj,