11 °C Budapest

Tévhiteken múlhat a magyarok időskori vagyona: hogy lesz így millióknak nyugdíja?

2021. február 9. 13:01

A lakosság felének nincs és nem is tervez nyugdíjcélú megtakarításba kezdeni a jövőben. Azonban sok esetben nem csak lustaságból, hanem tévhitek miatt nem kezdik el a felkészülést a boldog nyugdíjaskorra - derül ki egy friss kutatásból. Ezekre a gyakori félelmekre keresték a választ szakértők.

A lakosság negyede válaszolta, hogy rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári magtakarítással, és további 24 százalék tervez a jövőben belépni, derült ki az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb, reprezentatív kutatásából. Azonban a felmérésből arra is fényderült, hogy mi ösztönzi a lakosság másik felét a megtakarítások halogatására. 

Érthetőség 

A kutatásban résztvevők szerint az egyik visszatartó erő a nyugdíjpénztári megtakarításokkal szemben a bonyolult, átláthatatlan konstrukcióktól való félelem. A megkérdezettek 23 százaléka azért nem is fut neki az időskori megtakarításnak, mert úgy érzi, nem értené meg a befektetési stratégiákat. 

Az első lépéshez elég azt mérlegelni, hogy mekkora összeget, milyen távon és milyen hozamelvárással szeretnénk megtakarítani, ezzel már sokkal közelebb lehet kerülni az igényeknek megfelelő termékhez, konstrukcióhoz

 - reagált a félelmekre Horpácsi Krisztina az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője. 

Bizalom

A megkérdezettek közel 40 százaléka bizalmatlan a nyugdíjpénztárakkal szemben. A kutatásból nem derül ki, hogy ez egy régi félelem maradványa-e, vagy a fentihez hasonló pénzügyi ismeretek hiányából fakad, mindenesetre sokakat tart vissza az időskori megélhetés megalapozásától. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sokoldalúság

Az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény alapján 2001. január 1-jétől, a hazai nyugdíjpénztárak választható portfoliós rendszert működtethetnek. A bank szakértője megjegyzi, fontos figyelembe venni, hogy a jogszabályok különböző korlátozásokat, előírásokat tartalmaznak annak érdekében, hogy a pénztárak indokolatlanul nagy befektetési kockázatot ne vállaljanak fel, ugyanakkor az előírások betartása mellett a választható portfóliók meglehetősen eltérő kockázati szintet képviselhetnek.

Ügyintézés 

Az OTP Nyugdíjpénztár megbízásából készült felmérés arra is rámutatott, hogy a lakosság ötöde gondolja úgy, hogy nem tud időt szakítani arra, hogy megtakarításaival foglalkozzon. Véleményük szerint túl sok időt vesz igénybe, hogy utánajárjanak az ajánlatoknak, valamint bemenjenek a bankfiókba megkötni a szerződést vagy befizetni a tagdíjat. A pénztár szakértője ezzel kapcsolatban kiemelte: 

Meggyőződésünk, hogyha szeretnénk szélesebb, különösen a fiatalabb, akár Z generációhoz tartozó ügyfeleket elérni, akkor fejlesztenünk kell a digitális szolgáltatásainkat. Éppen ezért a tavalyi év folyamán elérhetővé tettük az online ügyintézés mellett az online belépést is, így sorban állás nélkül, a kanapéról is csatlakozhatnak új ügyfeleink a Pénztárhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem