13 °C Budapest

Te jó ég! Durván emelkedett a nyugdíjasok száma

2017. március 21. 05:46

Az elmúlt években jelentősen növekedett a nyugdíjasok száma hazánkban. Az ellátottaknak több mint a fele még mindig 100 ezer forint alatti összegből él, de egyre többen vannak olyanok is, akiknek 200 ezer forint felett visz a postás.


Az öregségi nyugdíj átlagos összege hazánkban 110 468 forint, ez pedig töredéke sincsen annak, amit a leggazdagabb nyugdíjasok kapnak Magyarországon.

KATTINTS! 2,3 milliónál is többet kap a leggazdagabb magyar nyugdíjas

Hiába rúg 110 ezer forintra az átlagnyugdíj összege, a statisztikákból jól látszik, hogy a közel 2 millió nyugdíjasnak több mint a fele még mindig 100 ezer forint alatti összegből él Magyarországon.

Ráadásul 74 ezernél is többen vannak, akiknek havonta 50 ezer forintnál is kevesebből kell megélnie egy hónapban - tudta meg a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF).

A korábbi adatokkal összehasonlítva azonban jelentősen növekedett a gazdag nyugdíjasok száma hazánkban. Míg a 2015 decemberei statisztikák szerint 105 816 -an kaptak 200 ezer forint feletti ellátást, addig a 2016 decemberi adatok szerint már csaknem 16 ezerrel többen, összesen 121 898-an kapnak 200 ezer forint feletti nyugdíjat. De sokan vannak, összesen 834 ezren, akinek 100 és 200 ezer forint közötti összeg jár minden hónapban.

KATTINTS! Fontos változás a nyugdíjaknál: hamarabb jön a pénz

Tovább élünk?

A nyugdíjrendszer átalakulását követően 2012-ben jelentősen csökkent a nyugdíjasok száma Magyarországon (korábban például a munkaképességgel kapcsolatos ellátásokat is nyugdíjként tartották számon), ám azóta komoly növekedés figyelhető meg. 2014-ben az öregségi nyugdíjban részesülők száma már elérte a 2 037 126 főt. Ugyan 2016 januárjában ez a szám némileg csökkent, de év végre újra emelkedett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A 2012-es adatokhoz képest most majdnem 80 ezer fővel vannak többen a magyar nyugdíjasok.

Az öregségi nyugdíjasok számának növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma ugyanis folyamatosan emelkedik Magyarországon. Ez pedig komoly kihívások elé állít minket, ugyanis a magyar nyugdíjrendszerben a mindenkori nyugdíjasokat a gazdaságilag aktívak tartják el.

A népesség átlagéletkora nemcsak hazánkban, de egész Európában is folyamatosan emelkedik. A legfrissebb előrejelzések szerint Magyarországon a születéskor várható élettartam 2060-ig a férfiaknál 10,1 évvel - 82 évre nő, míg a nők esetében 8,2 évvel 87 évre fog emelkedni.

Forrás: KSH (2016)

Magyarország korfáján jól látszik, hogy az elkövetkezendő néhány évben hatalmasat nőhet a magyar nyugdíjasok száma, ugyanis nyugdíjba mennek majd a Ratkó-korszak gyermekei. Szakmai számítások szerint 2030-ra már eléri a 2,1 millió főt a nyugdíjasok száma, 2060-ra pedig 2,6 millió fő lehet 65 év felett, ami már nagyjából a teljes lakosság harmadát jelentené.

Vajon meddig bírja ezt még az állami nyugdíjrendszer? A jegybank szakértőinek becslése szerint a következő 20 évben még nem lesz gond. Az azonban kérdéses, hogy mire lesz elég az a nyugdíj, amit az ellátórendszer néhány évtized múlva fog tudni fizetni.

Fontos lenne a takarékoskodás

Egy friss kutatás szerint a magyarok 60 százaléka már tudja, hogy fontos lenne a takarékoskodás, mégis a 18-59 év közötti korosztálynak mindössze 44 százaléka kezdett el már most félretenni a nyugdíjas éveire, 21 százalék pedig tervezi, hogy megtakarításba kezd majd. Vagyis az emberek 31 százaléka még csak nem is tervezi, hogy takarékoskodni fog a nyugdíjas éveire.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/ Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem