Százezer forint önkormányzati ajándékot kapnak a nyugdíjasok

2017. május 18. 05:26

Sok nyugdíjas nem tud róla, pedig attól függően, melyik önkormányzathoz tartozik, számos anyagi segítséget kaphat. Vannak olyan települések, ahol kedvezményes uszodabérletet adnak, míg máshol karácsonyi pluszpénz jár az idősebbeknek. Körbenéztük néhány fővárosi kerületben. Mutatjuk, hol milyen támogatásokat találtunk.

Sokan nem tudnak róla, de az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek arról, milyen élethelyzetekben nyújtanak települési támogatást. Persze nem véletlen, hogy ilyen címen számos körzetben támogatják az ott élő és hátrányos anyagi helyzetben lévő nyugdíjasokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium külön számon is tartja, mely önkormányzatok teljesítenek a legjobban. Ráadásul idén az Idősbarát Önkormányzat Díjra az előző évekhez képest jóval több, már csaknem 100 intézmény pályázott. A díjat persze minden évben az az önkormányzat kapja meg, amelyik a leginkább hozzájárul az idős lakosai fizikai és szellemi frissességének megtartásához és a nemzedékek együttműködésének erősítéséhez.

Nem mindegy, hol lakunk

A támogatás fajtáinak palettája rendkívül széles és természetesen nagyban változik attól függően, hogy melyik önkormányzat alá tartozunk. Ez alkalommal a budapesti önkormányzatok között néztünk körbe és gyűjtöttünk össze néhány érdekes lehetőséget, amit érdemes lehet kihasználni a fővárosban élő nyugdíjasoknak.

A budapesti önkormányzatok támogatási lehetőségei között találhatunk többek között:

  • élelmiszertámogatást,
  • krízistámogatást,
  • gyógyszertámogatást,
  • oltási támogatást,
  • lakásfenntartási támogatást,
  • lakás-helyreállítási támogatást,
  • adósságkezelési támogatást,
  • jövedelempótló rendszeres támogatást,
  • temetési támogatást,
  • uszodabérlet támogatást,
  • karácsonyi élelmiszertámogatást,
  • életkortól függő egyszeri támogatást is.

És akkor még nem soroltunk fel minden lehetőséget. Nézzük meg azonban közelebbről is, hogy egy-egy ilyen támogatásnak milyen feltételei vannak, hogyan lehet ezeket kérvényezni.

100 ezer forint a születésnapra

Az egyik legkülönlegesebb támogatási lehetőséget a XIII. kerületi önkormányzat adja a nyugdíjasoknak. 20 ezer forint egyszeri támogatás jár azoknak a kerületi lakosoknak, akik betöltötték a 90. vagy a 95. életévüket.

És 100 ezer forint egyszeri támogatást kapnak a 100. életévüket betöltő kerületi lakosok.

De ugyanekkora összeggel, virággal és üdvözlőlappal köszönti a 100. életévüket betöltött lakosait a III. kerületi önkormányzat is.

Ha kevesebbet kapunk, mint az átlag...

A XIII. kerültben decemberben például 5 000 ezer forint egyszeri támogatást kapnak azok a kerületi öregségi nyugdíjasok, akiknek az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a kerületi átlagnyugdíjat. A kerületben lakó nyugdíjasoknak egyébként az átlagos ellátása sem alacsony: 147 024 forint, ami magasabb az országos átlagnál.

Még mindig azt tapasztaljuk, hogy az idősekre - általánosságban is jellemző - takarékoskodás jelen van mindennapi életükben. Évente végzett felméréseink szerint legtöbbet a lakhatásra, majd gyógyszerre és élelmiszerre költenek. Többségük csak végső esetben kér pénzbeli támogatást

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Gellért Lajos, a XIII. kerület sajtóreferense.

 3 000 forint fűtésre

VII. kerületi Erzsébetvárosi Önkormányzattól számos támogatás mellett a lakhatás biztonságának megőrzése érdekében fűtési támogatást is igénybe vehetnek a kerületben élők. Az igénylés egyik alapfeltételei közé tartozik, hogy a lakástulajdonosa vagy bérlője életvitelszerűen a kérelemmel érintett lakásban éljen és töltse be a 65. életévét. Bevételek tekintetében egyedülállóként a havi jövedelme nem haladhatja meg az érvényes öregségi nyugdíj 280 százalékát, míg két személyes háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg az érvényes öregségi nyugdíjminimum 220 százalékát. A fűtési időszakban ( november, december, január, február, március)

A fűtési támogatás összege havi 3 000 forint.

Autóval az orvoshoz

2013-ban Józsefváros Önkormányzata nyerte az Idősbarát Önkormányzat díjat, ennek megfelelően pedig még most is kiemelt figyelmet fordítanak az idősekre. A települési támogatásokon felül számos formában próbálják könnyebbé tenni az idősebbek hétköznapjait. A több hasznos lehetőség egyike például az Időspéntek szolgáltatás, amelynek keretében autóval és egy segítővel együtt tudnak eljutni az orvoshoz az idős emberek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egészségük érdekében, illetve az orvoshoz jutás gyorsítására jelzőrendszeres házi segítségnyújtás működik

- hívta fel a figyelmünket Józsefvárosi Önkormányzat Sajtóirodája.

Élelmiszerutalvány karácsonykor

A XXIII. kerületben lakcímmel rendelkezők a jövedelmi helyzetüktől függetlenül évente egy alakalommal 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kaphatnak. Fontos azonban, hogy ezt külön igényelni kell. Az élelmiszerutalvány iránti kérelmet az adott év októberének első napjától, november második napjáig lehet írásban benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon.

Az utalványok felvételére az Önkormányzat házipénztárában van lehetőség, a megállapító határozat kiküldését követően

- tudtuk meg s XXIII. kerület Soroksári Polgármesteri Hivatalától.

Az igénylés feltétele azonban az, hogy már 2 éve legyen állandó bejelentett lakóhelyünk és életvitelszerűen a kerületben éljünk. A kérelmet azok adhatják be, akik a már a benyújtás időpontjában betöltötték a 75. életévüket.

Burgonya akció

A III. kerületben számos más támogatás mellett az önkormányzat jelentős összeget fordít az idősek szociális étkeztetésére.

Étkeztetésre 2016. évben 35 822 ezer Ft-ot költöttünk, saját forrásból.

- válaszolta megkeresésünkre Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

Ezen felül az önkormányzat minden évben megrendezi a kerületi burgonya akciót, amelynek keretében elsősorban a nyugdíjasok juthatnak kedvezményesen egy zsák burgonyához. Erre az önkormányzat tavaly 43 millió forintot költött.

Oltási támogatás

Az I. kerületi Budavári Önkormányzat az egészségügyi megelőzést szolgáló védőoltások költségeit részben átvállalja. Míg a pneumococcus védőoltás teljes költségét vállalja. A támogatás feltétele, hogy életvitelszerűen a kerületben éljünk és betöltsük a 80. életévünket.

Az oltási támogatás iránti kérelmet a jogosult az erre rendszeresített formanyomtatványon két példányban a háziorvos védőoltásra tett javaslatával együttesen, zárt borítékban a Polgármesteri Hivatal Népjóléti Csoportjához juttatja el

- mondta el a Pénzcentrumnak a Budavári Önkormányzat.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem