2019. június 18. kedd Arnold, Levente

Sok múlik a papírokon: ettől függ majd, mennyi lesz a nyugdíjad

  • 24.hu
  • 2019. április 17. szerda 10:30

Idén az 1964 és 1969 között születetteken a sor, indult a nyugdíj-adategyeztetési eljárás. Ennek a korosztálynak ezen múlik most a nyugdíjjogosultsága: ennek az eljárásnak a keretében ismertethetik el az összes szolgálati idejüket, a nyugdíjszámítás egyik legfontosabb elemét. 2014 óta zajlik a hivatalból indított nyugdíj-adategyeztetés, a nyugdíjfolyósító ezzel készíti elő, hogy nyugdíjba vonuláskor a már egyeztetett adatokat figyelembe véve gyorsan és pontosan lehessen megállapíthassák a nyugellátásunkat. Mire készüljünk, ha megkaptuk a levelet?

Az idén 50-55 közötti korosztályra kerül sor: a Magyar Államkincstár (MÁK) levélben kezdeményezi a nyugdíj-adategyeztetési eljárást azokkal, akik közelednek a nyugdíjas korhoz. Elsőként csak értesítésre, a későbbiekben pedig kimutatásra számíthatunk: az eljárás keretében tudjuk jóváhagyni a hivatal számítasait, ami alapján megállapítják a szolgálati időt. A szolgálati idő pontos megállapítása nagyon fontos a nyugdíjszámításnál, ha akár egy rövid munkaviszony kimarad a kimutatásból, kevesebb lehet a nyugdíjunk

Idén az 1964 és 1969 között születettekkel veszi fel a kapcsolatot a MÁK, nem mindenki fog azonban levelet kapni, ugyanis nem vesznek részt a eljárásban,

 

  • akiknek szolgálati idejét 2009. december 31-ét követően határozattal már megállapították, vagy ilyen eljárásuk folyamatban van,
  • akik részére öregségi nyugdíjat, korhatár előtti ellátást vagy más szolgálati idő alapján kiszámított ellátást megállapítottak, vagy ilyen eljárásuk folyamatban van,
  • vagy akik részére az egyeztetési eljárást már korábban (pl. kérelem alapján) megindították - írja az ado.hu.

 

Aki a jelen eljárásban nem vesz részt, mégis szüksége lenne az előzetes kimutatásra, kérelmet nyújthatn be az adategyeztetési eljárás lefolytatása iránt. 

Mire érdemes figyelnünk?

A kimutatásban szerepel az egyeztetésre kerülő szolgálati időszak kezdete és vége, az ezt követő időszakot később fogja vizsgálni a hivatal. A leendő nyugdíjas - vagyis a biztosított, volt biztosított - feladata, hogy a szolgálati időket tartalmazó értesítést átnézze, ellenőrizze, és jelezze a nyugdíjfolyósító felé, ha az általa ismert adatok nem egyeznek meg a nyilvántartásban szereplő adatokkal, vagy hiányoznak a kimutatásból.

A szolgálatiidő-kimutatás idősorait alaposan át kell néznie a leendő nyugdíjasoknak, és ha hiányosságot, eltérést tapasztalunk, ezt írásban jelezzük a MÁK felé. A legjobb, ha rögtön csatoljuk az igazoló okiratot is, amely alátámasztja a hiányzó, eltérő foglalkoztatási időszak általunk ismert adatait. Bármilyen dokumentum, amely a birtokunkban van az adott időszakról, bizonyítékul szolgálhat, de utólag is kikérhetjuk az egykori munkaadótól azokat.

Ha másolatban nyújtjuk be az okmányokat, azok (díjmentes) "hitelesítése" lehet szükséges nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálaton, vagy a tájékoztató levélben megjelölt helyeken.

A MÁK nem csak a szolgálatiidő-kimutatást, hanem válaszlevélűrlapot is küld a leendő nyugdíjasoknak, amelybe beírhatják észrevételeiket. A levél tartalmazhat továbbá gyermekekkel kapcsolatos nyilatkozatűrlapot is, amelyet a nők negyven év jogosultság megállapításához kell kitölteni.

Fontos, hogy a MÁK csak arról küld adatokat a kimutatásban, hogy mennyi volt a foglalkoztatók által bejelentett biztosítási idő és a nyugdíjjárulék-köteles jövedelem, mert ez szerepel csak a társadalombiztosítási nyilvántartásban. Ezen túl viszont vannak egyéb szolgálati időnek mindősülő időszakok is, melyek alatt járulékot nem fizettünk, így ezeket nekünk kell közölnünk a hivatallal. Ezeket az időszakokat igazoló dokumentumok is a leendő nyugdíjas birtokában vannak, melyeket ő tud a nyugdíjfolyosító rendelkezésére bocsátani. 

Szolgálati időnek minősülő egyéb, nem járulékfizetéssel szerzett időszakok:

 

  • katonai (polgári) szolgálatban eltöltött idő, 
  • az 1998. január 1. előtt felsőoktatási intézményben nappali képzésben folytatott tanulmányok ideje, 
  • az anya 1968. január 1. előtt született gyermekére kapott gyermekenként 365, tartósan beteg, fogyatékos gyermek esetén 550 naptári nap szolgálati ideje

Ezek a járulékfizetés nélkül szolgálati időnek minősülnek. A katonai szolgálat időtartamát katonakönyvvel, a felsőfokú nappali tagozatos tanulmányok időtartamát leckekönyvvel, az 1968. előtt született gyermekre vonatkozó adatokat születési anyakönyvi kivonattal lehet igazolni.

A nyugdíj-adategyeztetési eljárás határozattal zárul: a határozat tartalmazza a nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető összes szolgálati időt, a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító szolgálati időt, ezen belül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati időt. Mindenképpen érdemes az egyeztetési eljárás során a hivatallal együttműködve az adatok legpontosabb megadására törekedni, ugyanis a szolgálati idő hossza jelentősen befolyásolja a később megállapításra kerülő nyugellátás mértékét.

JÓL JÖNNE 800 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 800 ezres forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 17 775 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 13,41%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 18 198 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az OTP, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Így épül tovább a magyar gyárország: ezen a listán is csúnyán leszerepeltünk
Az Európai Bizottság a napokban publikálta az EU-tagállamok innovációs eredményeit.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

06.13-06.19
Országos

Spar

06.13-06.19
Országos

Aldi

06.13-06.19
Országos

Lidl

06.13-06.19
Országos

Tesco

06.13-06.19
Országos

Auchan

06.13-06.19
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos