18 °C Budapest

Röhej! 9 éve ugyanannyi pénzzel szúrja ki az állam az anyák szemét

2017. január 6. 12:00

Emelkedtek a bérek, a nyugdíjak, és egyes támogatások is. Vannak azonban olyan szociális juttatások, amelyeket az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege alapján határoznak meg, ezek viszont 9 éve változatlanok, mivel ekkor emelték utoljára a nyugdíjminimumot. Mutatjuk, melyek ezek.

A tavalyi év vége a nyugdíjak 1,6 százalékos növekedésétől, valamint garantált bérminimum és a minimálbér emelésétől volt hangos. Utóbbi intézkedésnek köszönhetően több szociális juttatás is emelkedett, úgy, mint a GYED, a táppénz és az álláskeresési járadék.

Vannak azonban olyan szociális juttatások is, amelyeknek összege 9 éve egyáltalán nem változott. Az oka, hogy az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegétől függnek, annak mértéke pedig 2008. január 1-je óta változatlan. 

Jelenleg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 28 500 forint.

Az időskorúak járadékát is eszerint határozzák meg. Jogosult erre a támogatásra az, aki a nyugdíjkorhatárt betöltötte, de saját és vele együtt lakó házastársa, élettársa jövedelme alapján az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 százalékát, 22 800 forintot. Azok az időskorú egyedülállók is jogosultak, akik még nem töltötték be a 75. életévüket, és a havi jövedelmük nem haladja meg a nyugdíjminimum 95 százalékát, 27 075 forintot. Szintén jogosul, aki betöltötte a 75. életévét, egyedülálló, de a jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékát, 37 050 forintot. A felsorolt esetekben a járadék összege a saját havi jövedelmének és a fenti összegeknek a különbsége. 

Tehát például, ha egy 76 éves egyedülállónak csak 25 ezer forint a jövedelme, akkor 12 050 forintot kap időskorúak járadéka jogcímen. E kettő összege 37 050 forint.

A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosultak az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 80 százalékát kapják, ez 22 800 forint.

Az anyasági támogatást szintén a nyugdíjminimum összege alapján számolják, annak 225 százalékát, vagyis 64 125 forintot (ikrek esetén gyermekenként 300 százalék, vagyis 85 500 forint) kapnak az édesanyák. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyermekgondozási segély (GYES), és a gyermeknevelési támogatás (GYET) havi összege pedig megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, vagyis 28 500 forint. 

A fentiek mellett a nyugdíjminimum még befolyásolja a normatív alapú közgyógyellátást, és az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság összegét is.

De számos, szociális rászorultságtól függő ellátás veszi alapul az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét. Ilyen például a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, a gyermektartásdíj megelőlegezése, otthonteremtési támogatás.

Idén valószínűleg újra tárgyalják a nyugdíjminimum összegét, mivel a jogszabályban 2018. január 1-ig határozták meg a jelenlegi mértéket. Erre ugyan van még egy év, eddig azonban még nem esett szó erről a kormányzati kommunikációban.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem