2020. április 9. csütörtök Erhard

Rettenetes: ennyivel kapnak több nyugdíjat a magyar férfiak, mint a nők


Magyarországon a férfi nyugdíjasok átlagosan 15,5 százalékkal több nyugdíjat kapnak mint a nők. Meglepő, de ez az egész EU-t nézve nem is számít kiugróan nagy különbségnek. Az azonban már egy sokkal sokatmondóbb adat, hogy a nyugdíjas elszegényedés kockázatának 8 év leforgása alatt 2,6-szor annyi 65 évnél idősebb magyar van most kitéve, mint az előző évtized elején.

2018-ban a 65 év feletti nyugdíjas férfiak átlagosan 30 százalékkal kaptak több nyugdíjat, mint a nők. És bár ez a különbség kimondottan nagynak mondható, 8 év alatt összességében 4 százalékkal azért csökkent a szakadék a két nem között - derült ki az Eurostat friss összeállításából. Az egyes országokra külön-külön is rátekintve azonban azt látjuk, hogy jókora különbségek mutatkoznak a nemzetállamok között

Luxembourgban például a nyugdíjas férfiak átlagosan 43 százalékkal több nyugdíjat kapnak, mint a nők, de szintén 40 százalék fölötti a különbség Máltán is a férfiak javára, míg a bronzérmes Hollandiában 40 százalékos a differencia, szintén a férfiak javára.

A férfiak és nők nyugdíját illetően komoly különbség mutatkozik még Ausztriában, Cipruson és Németországban is. Sorrendben 39, 38, 37 százalékkal kapnak több nyugdíjat az országokban élő idős férfiak, mint a nők. 

A lista másik végén azonban már korántsem ennyire brutális a helyzet. A nyugdíjak között Észtországban pusztán 1 százalék különbség van a nők és férfiak között, míg Dániában csupán 7, Szlovákiában pedig 8, persze mindenhol a férfiak javára. Magyarország ebből a szempontból a lista ezen felén tanyázik, ugyanis

az idős magyar, férfi nyugdíjasok "mindössze" 15,5 százalékkal kapnak átlagosan magasabb nyugdíjat, mint a nők.

Ez bár százalékosan nem kevés, összehasonlításban az EU  5. legjobb eredménye. Közvetlen szomszédjaink közül csak Szlovákiában még egyenlőbb a nyugdíjösszegek nemi eloszlása. Az is igaz ugyanakkor, hogy 10 éves leforgása alatt, 2008-2018 között nőtt a különbség a férfiak és a nők átlagos nyugdíjkifizetése között, összesen 1,2 százalékkal.

Nyugdíjas szegénység kockázata

Az Eurostat friss kiadványából kiderül az is, hogy az EU-ban átlagosan 7-ből 1 nyugdíjas ki van téve a nyugdíjas szegénység kockázatának. Ez a fogalom a statisztikákban azokat a nyugdíjas egyének összességét jelenti, akiknek a nyugdíjas jövedelem kevesebb, mint az adott nemzetállam polgárainak átlagos jövedelmének a 60 százaléka - szociális transzferek figyelembevétele után -. 2018-ban az EU nyugdíjasainak 15 százaléka tartozott ide, ami egy százalékkal több, mint amennyien 2017-ben voltak. 

Persze, akárcsak a nemi egyenlőtlenségek tekintetében, ebben az esetben is óriási különbség mutatkozik az egyes országok statisztikáiban. Így lehet például az, hogy az észt nyugdíjasok 54 százaléka úgymond ki van téve a nyugdíjas elszegényedés kockázatának. Érdekes tehát, hogy míg az észt férfi és női nyugdíjak között szinte semmilyen különbség nincs, a nemek képviselői együttesen rengetegen vannak, akiknek a nyugdíjas jövedelmük jócskán elmaradt az országba tapasztalható dolgozói átlagbérektől. 

Ugyancsak sok ilyen nyugdíjas él Lettországban és Litvániában is, de sok nyugdíjast fenyeget az időskori elszegényedés réme Bulgáriában, Horvátországban és Cipruson is. De Máltán, Romániában vagy éppen Írországban sem sokkal jobb a helyzet. Fontos azonban kiemelni, hogy itt a statisztika az adott ország nyugdíjasainak nyugdíját az adott országok keresőinek jövedelmi átlagához viszonyítják. Ezek a számok tehát azt mutatják, hogy az adott országban élő nyugdíjasok mennyire maradnak le vagy éppen mennyire nem bevételeiket tekintve a még dolgozó állampolgárok bevételeitől.

A lista másik oldalán egyébként Szlovákia tanyázik, itt csupán a nyugdíjasok 6 százalékát érint a nyugdíjas elszegényedés veszélye, azaz csupán a nyugdíjasok 6 százaléka számíthat jócskán kevesebb bevételre nyugdíjasként, mint dolgozóként. Hátulról a második helyen Franciaország végzett, míg a harmadik Görögország. Magyarország ebből a szempontból hátulról a 4. helyen futott be, azaz hazánkban

a nyugdíjasok 9,7 százalékát veszélyezteti az nyugdíjas elszegényedés réme.

Ez a statisztikák szerint megközelítőleg 200 000 embert jelent, az ő nyugdíjuk mértéke tehát kevesebb, mint az adott nemzetállam polgárainak átlagos jövedelmének a 60 százaléka - szociális transzferek figyelembevétele után -.

A statisztikákból ezen felül kiolvasható az is, hogy, míg 2010-ben a magyar 65 év feletti nyugdíjasoknak csupán 3,7 százaléka volt kitéve a nyugdíjas elszegényedés kockázatának, addig 8 év leforgása alatt már 9,7 százalékuk. Ez pedig 2,6-szoros növekedés kevesebb mint 10 év alatt. 

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

02.20-04.23
Országos