14 °C Budapest

Rengeteg pénzt hagynak elúszni a felelőtlen magyarok: érdemes átnézni a nyugdíjbiiztosításodat!

2018. november 20. 19:30

Napjainkban egyre többször merül fel a kérdés, hogy elég lesz-e a pénzünk nyugdíjasként, fenn tudjuk-e tartani azt az életszínvonalat, amelyet fiatalon elképzeltünk. Az OVB Magyarország egyik korábbi felmérése szerint a hazai lakosság kevesebb mint harmada gondolja csupán, hogy a nyugdíjbiztosításokhoz jár állami támogatás adó-visszatérítés formájában, pedig a magyarok jelentős hányada életszínvonal csökkenést prognosztizál idősebb korára.

A legújabb KSH adatok azt mutatják, hogy a nyugdíjra jogosultak száma 2017 végére elérte a 2.027.000 főt. Az átlagéletkor folyamatosan emelkedik, ami nemcsak Magyarországon okoz fejtörést, hanem egész Európában kihívást jelent. Léteznek olyan előrejelzések, amelyek szerint

hazánkban 2060-ig a születéskor várható élettartam a férfiaknál több mint 10, a nők esetében pedig 8 évvel is növekedhet majd, mindemellett ugyanekkorra a nyugdíjas korúak száma elérheti a 2,5 millió főt

- hívja fel a figyelmet a pénzügyi tanácsadó cég.

A Magyarországon is működő felosztó-kirovó nyugdíjrendszer lényege, hogy az aktív dolgozók befizetéseit osztja el a nyugdíjasok között, ezért a rendszer működőképességét meghatározza a mindenkori aktív és inaktív népesség aránya. A fenti adatokból is jól látszik, hogy a jövőben egyre kevesebb lesz az aktív dolgozó és egyre több a nyugdíjas Magyarországon, vagyis egyre kevesebben fogják befizetni azt az összeget a nyugdíjrendszerbe, amit a nyugdíjak kifizetésére kell felhasználni. Sajnos emiatt a nyugdíjak jelenlegi szintje hosszú távon nehezen fenntartható, nem mindegy, hogy ezen életszakaszunkat milyen életszínvonalon éljük majd meg. Fontos kérdés, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges tőke ahhoz, hogy úgy éljünk, ahogyan azt fiatalon elterveztük.

A jó dolgokhoz idő kell

"Az OVB Magyarország véleménye szerint fontos, hogy rendelkezzünk az állam által biztosított nyugdíj mellett egyéb, saját megtakarítással is. Úgy látjuk, hogy a rendszeres megtakarítók közel harmada egyszerűen a bankszámláján parkoltatja spórolt pénzét, így viszont nem jogosultak személyi jövedelemadó-visszatérítésre. Ráadásul sok esetben nem a befektetetési időtávnak megfelelő eszközökbe helyezik megtakarításaikat, ezzel a várható hozamuk sem úgy alakul majd, ahogy szeretnék" - mondta el Póth Viktor, az OVB Vermögensberatung Kft. üzletfejlesztési igazgatója.

Jelenleg több mint 4,4 millió foglalkoztatott van Magyarországon, a 2014 óta piacon lévő nyugdíjbiztosítások száma pedig alig érte el tavaly a 250 ezret.

A nyugdíjbiztosítás olyan célhoz kötött befektetési forma, ahol a megtakarítások akár többféle eszközalapba fektethetők és 20 százalékos állami adó-visszatérítés is igénybe vehető a díjak után (maximum évi 130 ezer forintig). Ezzel a lehetőséggel azonban sokan még annak ellenére sem élnek, hogy rendelkeznek nyugdíjbiztosítási szerződéssel, aminek oka adódhat a ráfordított idő vagy az ismeretek hiányából. A nyugdíjbiztosítás további nagy előnye, hogy akár egy összegben is befizethetünk a számlánkra eseti díjként, ami után ugyanúgy jár az állami támogatás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak hozzávetőlegesen 1,1 millió tagjuk van, valamivel több mint 1,2 millió forintos átlagvagyonnal. A 20 százalékos állami támogatás itt is kihasználható legfeljebb 130 ezer forintig.

A támogatások mértéke teljes mértékben maximalizálható, hiszen ha valaki több államilag támogatott nyugdíjtermékkel rendelkezik (nyugdíjbiztosítás + NYESZ + önkéntes nyugdíjpénztár), akkor a visszatérítés maximuma akár a 280 ezer forintot is elérheti.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem