2018. december 14. péntek Szilárda

Óriási bajban a jövő nyugdíjasai: mi lesz, ha gyerekeik sem tudnak rajtuk segíteni?


Egy friss reprezentatív kutatása szerint a magyar fiatalok nagy része szükség esetén örömmel támogatná idős szüleit, ez azonban az anyagi terheken túl nem várt konfliktusokat is a felszínre hozhat. A pszichiáter szerint az időben elkezdett öngondoskodás nemcsak ennek veheti elejét, de érzelmileg is szabadabb fejlődési lehetőséget teremt.

Hazánkban a társadalmilag aktív lakosságra évről évre egyre több nyugdíjas jut: ahogy a társadalom öregszik, úgy kap egyre nagyobb hangsúlyt az időskori anyagi biztonság. A Generali reprezentatív kutatása szerint a megkérdezettek - köztük a 18-29 évesek a legnagyobb arányban - valamivel több, mint a fele tervezi, hogy anyagilag támogatja majd a szüleit. A 18-59 éves lakosság jelentős része konfliktusmentesnek ítéli meg a témát, ellenben a harmaduk kifejezetten tart attól, hogy a szülők anyagi támogatása családon belüli konfliktushoz vezetne.

Gyakran törnek elő múltbéli sérelmek

Dr. Nagy Szilvia pszichiáter szakorvos, pszichoterapeuta szerint, bár a jelenlegi jogi gyakorlat, és az esetek túlnyomó többségében a belső morális tartás is kötelezi a felnőtt gyermeket a rászoruló szülő támogatására, ez sok konfliktus forrása is lehet. A szülő-gyermek kapcsolat az évek során a legharmonikusabb esetekben is ütközésekkel jár, mely a normál fejlődés része és jó esetben közösen megoldható, de ezek egy része rejtve marad, akár több generáción átívelve is.

A pénzhez való viszony, annak kezelése, és az azzal való bánásmód olyan érzékeny téma, mely könnyen felszínre hozhat ilyen rejtett érzéseket, korábbi sérelmeket. Tovább árnyalja a képet, hogy egyes családok nagyon eltérő tradíciókat hordozhatnak a pénzzel kapcsolatban: a régi falusi hagyománytól - ahol szélsőséges esetben a szülő akár már életében elkülönít egy összeget pl. a temetésére - odáig, hogy tudat alatt vagy akár tudatosan, főleg nagycsaládokban, "kiszemelődik" az egyik gyermek, akinek a szülők támogatása jut fő szerepként, eleinte többnyire érzelmileg, később akár anyagilag, akár a saját önállósodása kárán.

De konfliktus nem csak a generációk közt, hanem a testvérek közt is kialakulhat, eltérő magánéleti és anyagi helyzetük, iskolázottságuk stb. mentén. Ennek fényében tehát az időben elkezdett öngondoskodás sok vitának elejét veheti, és érzelmileg is szabadabb fejlődési lehetőséget teremt.

Nem szívesen fogadunk el támogatást

Annak ellenére, hogy a kutatás eredményei szerint a szülők csaknem fele nem szívesen fogadna el támogatást gyermekétől, még napjainkban is rendkívül kevesen kezdenek el nyugdíjukra időben félretenni. Mivel azonban az átlagos nyugdíjak összege továbbra is elmarad a hazai átlagkeresettől, fontos, hogy időben megkezdjük az öngondoskodást. Bár a kutatás eredményeiből látszik, hogy a legtöbb gyermek szívesen segít, ha szükséges, törekedjünk arra, hogy a kapott támogatásra ne elsődleges bevételi forrásként tekintsünk - így saját magunkat és nagykorú gyermekünket is anyagi biztonságban tudhatjuk.

Jól jönne 2 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 2 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (40 066 Ft/hó; THM 8,28%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Cetelem (44 388 Ft/hó; THM 13,07%) ajánlata, amelyhez viszont nem szükséges bankot váltanunk. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Hatalmas újítás a magyar bankokban: órákon belül utalják a pénzt, ha megszorultál
Azért csak óvatosan a csábító pénzügyi ajánlatokkal!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk