Óriási a nyugdíjszakadék Magyarországon: megyénként 50 ezer foint is lehet a különbség

2020. október 31. 17:46

50 ezer forint a különbség a budapesti és a Szabolcs megyei átlagnyugdíjak között. Kiderült, hogy a főváros után Fejérben és Pest megyében a legmagasabbak a nyugdíjak.

Megyénként 50 ezer forint is lehet az eltérés a nyugdíjak között. A Blikk emlékeztet, hogy az országos átlagnyugdíj a KSH szerint 2020-ban mintegy 140 ezer forint havonta. Ám a fővárosban például ez az átlagos összeg meghaladja a 160 ezer forintot, ez pedig messze a legmagasabb a többi megyéhez viszonyítva. Értelemszerűen más területeken viszont lényegesen alacsonyabb, messze az országos átlag alatti ez az összeg.

A főváros toronymagasan vezeti a listát a 160 ezer forintos átlaggal, a második 23 ezer forinttal lemaradva Fejér megye, a dobogó harmadik fokán pedig Pest megye áll. A lista legaljára a szabolcsi régió került, alig kétezer forinttal kap többet az átlagnyugdíjas, mint a minimálbérből a levonások után maradó nettó 107 ezer forint, 

ugyanis mindössze 109 800 forint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az átlagnyugdíj.

Ezt négyezer forinttal előzi meg Békés, további 1600-zal Bács-Kiskun megye a következő.

Szakértők általában nem mulasztják el megemlíteni, hogy általában azokban a régiókban, ahol alacsonyabb a jövedelem, s esetleg a nyugdíj is, ott a megélhetés sem olyan költséges, mint például a fővárosban. Ugyanakkor teljesen nyilvánvaló, hogy a több mint ötvenezer forintos különbség Budapest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között lényegesen alacsonyabb életszínvonalat tesz lehetővé a keleti megyében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem