16 °C Budapest

Nyugdíjtitkáról vallott a Kossuth-díjas Moldova György

2016. november 15. 17:07

Moldova György, a Kossuth-díjas magyar író még mindig aktív, jelenleg egy a nyugdíjasok helyzetét bemutató könyvön dolgozik, ennek kapcsán mesélt arról, neki mennyit visz havonta a postás.


0,9 százalék - ez lesz a címe Moldova György legújabb nyugdíjasok helyzetét bemutató könyvének. Ugyanis ennyivel emelkedhetnek jövőre a nyugdíjak. A 82 éves író folyamatosan járja az országot, hiszen a legújabb könyvén dolgozik.

Az ország elnyomorodik, a nyugdíjasok különösen. Az átlag nyugdíj 118 ezer forint, az enyém 120. Nem ebből élek, hála az égnek. Az írónak illik az íróasztal mögött meghalni

- tudta meg a Bors, Moldova Györgytől.

Sok vagy kevés a havi 120 ezer forint?

Moldova György témaválasztása igen aktuális, ugyanis bár ő nem a nyugdíjából él, de még így is jóval többet kap, mint a magyar nyugdíjasok többsége.Az öregségi átlagnyugdíj összege hazánkban jelenleg 109 561 forint, ez emelkedne 110 547 forintra a 2017-re tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemeléssel. Az átlagnyugdíj összegéhez azonban fontos hozzá tennünk, hogy a közel 2 millió magyar nyugdíjasnak több mint a fele 100 ezer forintnál is kevesebből él. 

{{EMBED:infogram_nyugdij_osszege_fo_2015_december}}

Hatalmas különbségek vannak

Hazánkban hatalmas különbségek vannak a nyugdíjak között. Míg a leggazdagabbaknak 500 ezer forint felett visz a postás, addig bőven akadnak olyanok is, akiknek 30 ezer forintnál is kevesebb jut egy hónapban. Magyarországon a nyugdíjminimum összege mindössze 28 500 forint, de több ezren vannak, akik még ennél is kevesebb ellátást kapnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nagyon be kell osztani a pénzt

Az átlagos aktív fogyasztói kosárral összevetve a nyugdíjasoknak havi bevételük nagyobb arányát kell élelmiszerekre, lakhatásra és egészségügyre fordítani, kiadásaik között pedig minden más háztartásánál magasabb a rezsi aránya.

A nyugdíjasok gyógyszerekre a jövedelmük 6 százalékát költik, míg az aktív keresőknél ez az arány kevesebb mint 2 százalék.

Emellett a nyugdíjasok jellemzően kevesebbet költenek ruházkodásra és tartós fogyasztási cikkekre. Azaz elsősorban elsődleges szükségleteik kielégítésére elég csak a nyugdíjuk. Kérdés az, hogy a jövőben tovább szűkülő nyugdíjas fogyasztási kosárral milyen kiadásaikat tudják tovább csökkenteni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm