13 °C Budapest

Nyugdíjpánik: nem alaptalan a félelem

2017. október 5. 16:30

Hogyan lehet biztosítani a nyugodt öregkort akkor is, ha az állami nyugdíj nem lesz elég a megélhetéshez? Pánikolni a nyugdíjunk miatt ugyan nem kell, ám előre tervezni annál inkább. A megoldás egyértelműen az öngondoskodás, csakhogy mostanság nem éppen egyszerű eredményesen fialtatni a pénzünket.

Magyarországon a nyugdíjkorhatár a nők és a férfiak számára is 65 év, de legalább 20 évet kell dolgozni ahhoz, hogy valaki teljes öregségi nyugdíjat kaphasson. 2017 júniusában több mint 2 millió ember kapott öregségi nyugdíjat, méghozzá átlagosan 112 669 forintot havonta. Ha valaki 1998. január 1. előtt járt főiskolára vagy egyetemre, akkor a nappali tagozaton eltöltött idő beleszámít a nyugdíj kiszámításánál figyelembe vett szolgálati időbe. A nők pedig négy évtized után nyugdíjba mehetnek. Esetükben a szolgálati időbe beleszámítanak a gyermekneveléssel töltött évek, de ezen felül igazolniuk kell legalább 32 év keresőtevékenységgel töltött időt is - hangzott el az Aegon Prémium Ügyfélklub legutóbbi rendezvényén.

Újdonság lehet az is, hogy akinek nincs elég szolgálati ideje, az vásárolhat hozzá, idén ehhez havonta 43 350 forint nyugdíjjárulékot kell lerónia.

A magyar társadalom fogy és vészesen öregszik is, így nem alaptalan a nyugdíjak miatti aggodalom. 1910-ben még csak 8 százalék volt a 60 év felettiek aránya Magyarországon, 2060-ra ez 36 százalékra nőhet. Beszédes adat, hogy utoljára 1980-ban született több gyermek annál, ahányan meghaltak. Az állam viszont csak annyi nyugdíjat tud fizetni, amennyit adók formájában beszed a járulékfizetőktől. Csakhogy mivel a járulékfizetők száma csökken, a nyugdíjasoké viszont nő, a rendszer előbb-utóbb fenntarthatatlanná válik. Ennek megelőzésére a nyugdíjak csökkentése, a magasabb adók bevezetése, a járulékfizetők számának növelése, vagy a nyugdíjkorhatár emelése lehet alkalmas. Látható, hogy egyik sem egyszerű és népszerű megoldás.

A nyugodt öregkorhoz szükséges havi jövedelmet három forrásból szedhetjük össze. Eddig a legfontosabb pillér az állam által fizetett nyugdíj volt, ám ez a fenti okok miatt folyamatosan veszít a jelentőségéből. Itt jön a képbe a másik két "láb", a magánnyugdíjpénztárak és az öngondoskodással előteremtett bevétel. Mivel a magánnyugdíjpénztárak folyamatosan veszítenek jelentőségükből, az öngondoskodás egyre fontosabbá válik. Nyugdíjcélra pénzt önkéntes nyugdíjpénztáron, nyugdíjelőtakarékossági (NYESZ) számlán keresztül, vagy nyugdíjbiztosítással és más hosszú távú megtakarítással tehetünk félre. Ezeket Győrfi Zoltán, a ProfitLine Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint érdemes kihasználni, hiszen mindegyikhez évi 20 százalékos adójóváírás jár.

Az időskorra félretett pénzre égetően nagy szükségünk is lesz, hiszen ha az állami nyugdíjból nem tud megélni a nyugdíjas, akkor a magyar alaptörvény szerint gyermeküknek kell gondoskodni a szüleikről. Ha ezt nem teszik meg, akkor bíróság előtt lehet követelni tőle a szükséges összeget.

A félretett pénzt azonban jelenleg nem egyszerű fialtatni - hívta fel a figyelmet Győrfi Zoltán. A kamatok ugyanis rekordalacsonyan vannak világszerte, a piaci árfolyamok ugyanakkor abnormális szinteken vannak. Sosem lehet tudni, minek mehet fel az ára, hol lehet majd hozamot realizálni. Ilyen helyzetben egy hétköznapi ember aligha boldogul, így jobb, ha profikra bízza a pénzét. Olyan szolgáltatót kell keresni, aki a devizától a tőzsdéken át a nyersanyag-és állampapírpiacokig mindent átlát és képes időben felismerni és kihasználni az árfolyammozgásokat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem