13 °C Budapest

Nyugdíjkatasztrófa közeleg: íme, fehéren-feketén a számok

2018. május 9. 16:55

Az Európai Unióban gyakorlatilag már évtizedek óta érlelődik a nyugdíjkatasztrófa. Magyarország helyzete ugyanakkor valamivel még jobb, mint az EU-s átlag, azonban az egyre súlyosasabb népesség elöregedési mutatók itthon is magasak. Így pedig csak idő kérdése, mikor robban a bomba.

Az Európai Unióban majdnem minden ötödik ember 65 vagy ennél is több éves. Számuk ráadásul mára majdnem eléri a 100 millió főt. Ez pedig azt jelenti, hogy

az Időskorú Függőségi Ráta (IFR) soha nem látott magasságokban, 29,9 százalékon van Európában.

A népesség öregedésének mérésére alkalmazott ráta az aktív korú (15-64 évesek) népességre jutó idősek (65 évesek és annál idősebbek) arányát mutatja. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ez a mutató a gyermekkorúak számát és arányát nem veszi figyelembe, tehát az öregedés aktuális állapotát jelzi.

A 2017-es majd 30 százalékos arány más szóval azt jelenti, hogy három munkaképes korú európai lakosra jut egy "eltartandó" idős, 65 év feletti ember. Az súlyos elöregedése tendencia egyébként már évtizedek óta jelen van Európában, ám míg 20 éve öt munkaképes korúra jutott egy idős ember, addig 10 évvel ezelőttre már csak négyre.

Mekkora a vész?

A népesség elöregedése óriási problémát jelent Magyarországon is, hiszen a jelenleg hatályos felosztó-kirovó nyugdíjrendszer lényege, hogy az állam, mint hatóság a mindenkori aktív állampolgáraira folyamatosan bérjárulék fizetési kötelezettséget ró ki, amely befolyó bérjárulékokból fizeti ki folyamatosan a mindenkori nyugdíjas állampolgárai nyugdíjjáradékát. Ebből kifolyólag könnyen belátható, hogy a katasztrófa akkor következik be a rendszerben, ha a munkavállalók járulékaiból (nem lesznek például elegen ehhez) már nem tudják fedezni a nyugdíjakat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jelenlegi függőségi rátákat országosan vizsgálva Magyarország az EU-s átlag alatt van, igaz csupán 2 százalékkal. Ezzel az eredménnyel ugyanakkor a 28 ország közül a nyolcadikak vagyunk összesítésben.

A 2017-es adatok alapján Olaszországban, Görögországban és Finnországban a legrosszabb a helyzet a népesség elöregedése szempontjából. Ezek az országok vannak ugyanis legközelebb a 35 százalékhoz. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a körülöttünk lévő országok szintén az EU hátsó felében foglalnak helyet, olyannyira, hogy Ausztria, Románia és Szlovákia is előz bennünket. Legutóbbiak nem is kevéssel, az egész EU-ban csak Luxemburgban és Írországban jobbak a mutatók, mint északi szomszédunknak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem