15 °C Budapest

Nyugdíjcsapda: erre a kérdésre most akarjuk a választ

2015. szeptember 20. 07:02

A társadalom elöregedése szempontjából Magyarország Európa középmezőnyében áll. Az Eurostat előrejelzése szerint 2080-ra a 80 évesnél idősebbek aránya Európa teljes népességén belül megduplázódik és csupán két dolgozó fog eltartani egyetlen nyugdíjast a jelenlegi néggyel szemben.

Folytatódik az európai társadalmak elöregedése: egyszerre nő az átlagéletkor és csökken a születések száma - derül ki az Eurostat 2014-ben, az EU 28 tagországában elvégzett kutatásából. Eszerint 2080-ra a 80 évesnél idősebb emberek részaránya Európa teljes népességén belül megduplázódik. A 65 év felettiek összességében a lakosság közel harmadát fogják kitenni szemben a mostani 18,5 százalékkal.

Magyarország a középmezőnyében foglal helyet

Az idén januári adatok alapján hazánkban több mint 2 millióan kapnak öregségi nyugdíjat, az elmúlt négy évben számuk csaknem 300 ezerrel növekedett. Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett.

Az Eurostat számításai szerint 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot.

Hamarosan már csak két keresőre jut egy nyugdíjas

A munkaképes korosztály, vagyis a 15-64 éves emberek részaránya folyamatosan csökken, amelynek eredményeként már 2060-ban mindössze két keresőnek kell eltartania egy nyugdíjas korú embert (65 évnél idősebb), szemben a jelenlegi néggyel.

A fenti adatok a vizsgált uniós országok átlagával megegyeznek, bár 2014-ben még jelentősek voltak az eltérések egyes országok között. Például Szlovákiában és Írországban hat ember, míg a skála másik végén elhelyezkedő Németországban csupán három ember tart el egy nyugdíjast.

Ennek megfelelően Írországban jelenleg a legmagasabb, 22 százalék a fiatalok (0-14 éves) aránya, ugyanakkor ez az arány csak 13 százalék Németországban. Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el a maga 40 év körüli átlagéletkorával és a körülbelül 25 százalékos időskori függőségi rátájával - vagyis jelenleg az EU átlagával megegyezően, nálunk is négy ember tart el egy nyugdíjast. Azonban a tendencia azt mutatja, hogy ez az arány 2060-ra kiegyenlítődik és az Unióban mindenhol 50 százalék körüli értékkel számolhatunk - derül ki az NN Biztosító elemzéséből.

Kevesen gondolnak a nyugdíjas évekre

A befizetett járulékokból lehet állami nyugdíjra számítani, de "az annyi lesz, amennyi", ami nem feltétlenül elégséges ahhoz, hogy olyan nyugdíjas életet éljünk, amint szeretnénk. Hiszen a rendelkezésre álló források várhatóan nem fognak az eltartottak számával növekedésével lépést tartani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A trendeket figyelve jól látható, hogy az államilag garantált nyugdíj szükségszerűen egyre jobban elszakad majd a munkajövedelmektől

- fűzte a kutatás eredményeihez Szabó Anikó a biztosító szakértője.

Ezért is fontos, hogy minél többen és minél előbb valamilyen formában - az állami nyugdíj mellett - maguk is gondoskodjanak nyugdíjas éveik anyagi biztonságáról. Hiszen Magyarországon, akinek ma 30 éve van hátra a nyugdíjig, az átlagosan több mint 16 évet fog nyugdíjasként eltölteni. Korántsem mindegy, milyen anyagi körülmények között.

A megfelelő öngondoskodás hiányát támasztja alá, hogy a pénzügyi tervezés esetében a leggyakrabban cél a váratlan kiadásokra való felkészülés, ezt követi a lakás célú megtakarítás, a létfenntartás jövedelem kiesése esetén, a gyermekek iskoláztatása és csupán csak az ötödik helyre került a nyugdíjas évekre való felkészülés.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm