2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Nőként kevésbé számíthatsz gondtalan nyugdíjas évekre: ezt teheted ellene


Világszerte a nők kevesebb, mint egynegyede gondolja úgy, hogy nyugdíjas koráig össze tudja gyűjteni az általa ideálisnak gondolt jövedelmet. A magyar nők még az átlagnál is pesszimistábbak a kérdésben: a nőknek csupán 38 százaléka tesz félre rendszeresen. Azonban van megoldás a problémáikra, mutatjuk az 5 pontos tervet. 

Mindössze a dolgozó nők 21%-a hiszi, hogy jó úton jár afelé, hogy megteremtse a gondtalan nyugdíjaskor alapjait és csupán 26 %-uk biztos benne, hogy meg tudja teremteni a nyugdíjas korára elképzelt életszínvonalat. Az Aegon Nyugdíjfelkészültségi Indexe 2019-ben alacsony értéket mutatott a nőknél, bár valamelyest jobbat, mint 2014-ben. 

A hölgyek manapság sokkal képzettebbek, amikor a munkaerőpiacra lépnek, mint valaha. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyenlőséget élveznének a foglalkoztatásban. Ez az, ami hátrányba helyezi őket a karrierjük során, és nehezíti a nyugdíjas kori biztonság elérését

- összegezte a kutatás adatait Zatykó Péter, az Aegon Magyarország elnök-vezérigazgatója. A nők életútja alapvetően különbözik a férfiakétól. A társadalmi szokások és elvárások, például a házassági normák, a gyermekvállalás, a családi kötelezettségek gyakran valódi akadályokat jelentenek a nők számára, és korlátozzák mind megtakarítási képességüket, mind pedig a foglalkoztatással járó szélesebb körű előnyöket.

Az Új társadalmi szerződés: a nők nyugdíjegyenlőségének elérése című jelentésből kiderül, hogy a tartós, nemek közötti bérszakadék a hagyományos társadalmi normákkal és nemi szerepekkel párhuzamosan hozza hátrányos helyzetbe a nőket a megtakarítás és a nyugdíj megtervezése szempontjából. 

A biztosítótársaság célja, hogy segítse az embereket az egész életen át tartó pénzügyi biztonság elérésében. Ezért a jelentés olyan ajánlásokat tartalmaz, melyek öt lépésben támogatják a nyugdíjas létre való felkészülést:

 

  • Kezdjen el idejében takarékoskodni, és váljon ez a szokásává!

 

A jelentés szerint a nők csupán 38%-a tesz félre rendszeresen. 

 

  • Készítsen stratégiát arra, miként tervezi elérni a kívánt nyugdíjas életszínvonalat!

 

Csupán a hölgyek 15%-a írta le lépésről-lépésre, hogy miként fog haladni a célja felé. 

 

  • Legyen B terve a nem várt eseményekre!

 

Csupán a megkérdezett dolgozó nők 32% tudta megmondani, hogy mit csinálna, ha valamiért hamarabb abba kellene hagynia a munkát, mint hogy elérné a nyugdíjkorhatárt. 

 

  • Éljen egészségesen!

 

Azok, akik egészségesek és fittek tovább tudnak dolgozni, és hosszabb idejük van gyűjteni a kívánt nyugdíjas életszínvonalra. 

 

  • Higgyen az élethosszig tartó tanulásban!

 

Ez a folyamatos fejlődés és a naprakész munkaerőpiaci pozíció alapja. 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk