2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert

Nem szabad temetni még a novemberi nyugdíjemelést: durva infláció jöhet


Nagy meglepetést okozott az inflációs adat múlt hónapban: az elemzői várakozásokat jócskán meghaladó, 3,8 százalékos volt az éves drágulás üteme Magyarországon júliusban, pedig júniusban 2,9 százalékos inflációt mértek. Természetesen ebben vastagon benne van a járvány hatása, amelynek következtében - többek között - elszálltak az árak, és amiért a nyugdíjasok lemondhattak idei évi prémiumukról. Azonban az emelés nem biztos, hogy elmarad idén.

A koronavírus járvány okozta válság hatására a fogyasztói árak rettenetes elszálltak - számottevő csökkenés azóta is szinte csak az idényáras élelmiszerekben mutatkozik. Ez azt jelenti, hogy azt az emelést, amelyet év elejétől kaptak a nyugdíjasok, szinte fel is emésztették a hirtelen megugró árak. Tavasszal még úgy állt a helyzet, hogy az idei infláció nem, vagy alig haladja majd meg az emelés mértékét. Az tűnt valószínűnek, hogy a koronavírus járvány a nyugdíjprémiumot, és a nyugdíjemelést is szabotálja.

Júniusban viszont már látszott, hogy a májusi 2,2 százalékról hirtelen gyorsult a drágulás üteme: 2,9 százalékra ugrott. Arra viszont kevesen számítottak, hogy júliusra már 3,8 százalékra is felkúszik - bár az emelkedés várható volt, az előrejelzések konszenzusa mindössze 3,2-3,3 százalék volt. Az áprilisi hirtelen áremelkedések pedig kitartanak: úgy fest nem a járvány pillanatnyi hatása játszott csak közre bennünk, hanem elhúzódik a válság. Ha pedig így lesz,

valószínűtlen, hogy az éves infláció 3 százalék alá menjen, tehát lehet majd nyugdíjemelésre számítani novemberben.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a nyugdíjas infláció jóval magasabb a KSH adatai szerint: még a júliusi átlagos áremelkedésnél is több, 4,3 százalékos (júniusban a 2,9 százalékos inflációhoz képest a nyugdíjas infláció 3,6 százalékos volt). Ez az eltérés főként abból adódik, hogy a nyugdíjasok "kosarába" nagyobb arányban kerülnek élelmiszerek, amelyek a legnagyobb drágulások mentek keresztül. Az év eleji emelés 2,8 százalékos volt, ennek jó részét a mostani árak fel is emésztik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Kíváncsi vagy, mennyiért vehetsz fel 2 millió forint személyi kölcsönt? Segítünk! Kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Már repkednek a 100 ezres bírságok: könnyen megüthetik a bokájukat a háztulajok
Magyaroszágon évente több ezer köbméternyi illeglis hulladékot rak le a lakosság, melynek elszállítása komoly gondot okoz a hatóságoknak. Kevesen tudják, de akár 100 ezer forintos bírsággal is sújthatja őket a hatóság.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó