2019. április 26. péntek Ervin

Nem rendezték a rokkantnyugdíjasok ügyét: a szakértőkre vár az Emmi


Lejárt az Alkotmánybíróság által meghatározott határidő, de a parlament még mindig nem rendezte a rokkantnyugdíjasok ügyét. Az Emmi szerint még dolgoznak a szakértők.

Lejárt az Alkotmánybíróság által szabott határidő, a parlamentnek március végéig új törvényt kellett volna alkotnia a rokkantsági ellátásokról, de ez még nem történt meg. A hvg.hu emlékeztet, egy tavaly novemberi döntésében az Ab a kárvallottaknak adott igazat és kimondta, hogy olyan emberekről állapították meg, hogy jobban vannak, akik továbbra rokkantak maradtak, csak egy új vizsgálattal jobb értékeket adtak nekik.

Erre hivatkozva pedig megvonták a rokkantsági ellátásuk nagy részét. Az Ab arra kötelezte a bíróságokat, hogy a rokkantsági ellátás visszavágása miatt perlők ügyében ne az új rendszerben kapott minősítéseket vegyék figyelembe, hanem azt, hogy az érintettek egészségi állapota tényleg javult-e, a parlamentet pedig arra kötelezte a testület, hogy a fenti határidőig tövénnyel oldják meg az ügyet.

A Házban április elsején az MSZP-s Korózs Lajos azonnali kérdést tett fel az ügyben: Orbán Viktor miniszterelnök helyett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt. Kiderült, az Igazságügyi Minisztérium dolgozik a szükséges előterjesztésen, "az Alkotmánybíróság egyébként nem minden ponton teljesen egyértelmű ítéletének a mi megítélésünk szerint is szükséges eleget tenni".

Később az Tóth Bertalan rákérdezett az Igazságügyi Minisztériumnál, hogy mikor nyújtják be a szóban forgó javaslatot. A tárca helyett Rétvári Bence Emmi-államtitkár válaszolt az MSZP-elnöknek: ismertette, az Alkotmánybíróság határozatában szereplő szakértői munka jelenleg is zajlik.

Azt írta, hogy a rokkantsági ellátások átalakításáról 2017-ben az Ab már kimondta, hogy az nem volt igazságtalan, sem alaptörvényellenes, a 2018. novemberi Ab-döntés szerint a parlament viszont akkor hibázott, amikor nem alkotott olyan szabályokat, amelyek lehetővé tennék az ellátás összegének meghatározása során a tényleges fizikai állapotjavulás mértékének, illetve a 2012 előtti rokkantsági nyugdíj összegének figyelembevételét.

A fizikai állapotváltozás mértékének visszamenőleges megállapítása orvosszakmai szempontból is komoly feladat, ezért a jogszabály módosítására akkor kerülhet, sor, amikor minden érintettre tekintettel megnyugtató, és megvalósítható megoldás született

- tette hozzá, ám pontosan nem mondta meg, ez mikor történik meg.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 24 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 261 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 13,79%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 14 875 forintos törlesztőt (THM 18,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

04.25-04.30
Országos

Interspar

04.25-04.30
Országos

Aldi

04.25-04.30
Országos

Lidl

04.25-04.30
Országos

Auchan

04.25-04.30
Országos

Tesco

04.23-04.30
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos

  Ajánlatunk