2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Nem jelent érdemi segítséget a nyugdíjprémium

  • 24.hu
  • 2017. szeptember 26. kedd 10:00

Idén először kaphatnak nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára nyilatkozata szerint - írja a 24.hu. A szakértők azonban úgy gondolják, hogy ez pont a valódi rászorulókon nem segít.


Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár azt nyilatkozta, hogy idén először kaphatnak nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok. A kifizetés akkor valósulhat meg, ha az éves gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, valamint teljesül az államháztartás tárgyévi egyenlegcélja.

Simonovits András nyugdíjszakértő elmondta, hogy a nyugdíjprémium kifizetését törvény szabályozza, tehát ez egy kötelesség, és nem pedig valamiféle extra jutalom. Ugyanakkor nem tartja jó megoldásnak, mivel a törvény arányos elosztásról rendelkezik, így a kispénzű nyugdíjasok 3-4 ezer forint egyszeri összeget kaphatnak, míg a 600 ezer forintot kapó nyugdíjas megkaphatja a 80 ezer forintnyi törvényi maximumot is.

Matits Ágnes közgazdász, nyugdíjszakértő azt is elmondta, hogy utóbbira jóval kevesebb példa van, mivel a magyarországi nyugdíjasoknak csupán a 6 százaléka kap 200 ezer forint feletti öregségi nyugdíjat. Az átlagnyugdíj havi 113 ezer forint.

A két szakértő egyetértett abban, hogy jobb megoldás lenne a prémiumra rendelkezésre álló pénz egyenlő összegben való szétosztása a nyugdíjasok között.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Így spórolnak a tanévkezdésen 10 ezreket az élelmes szülők: érdemes kivárni?
Soka úgy gondolják, tesicuccot, őszi cipőt venni most felesleges.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.