2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Nem fognak örülni a nyugdíjasok: ennek a húzásnak rossz vége is lehet

  • hvg.hu
  • 2020. január 23. csütörtök 09:13

Felbolygatná a kereseti és jövedelmi viszonyokat a minimálbér és a garantált bérminimum egységesítése. A tervezet szerint egységesítenék a minimálbért és a garantált bérminimumot. Mivel az előbbiért nagyjából 250 ezren, az utóbbiért pedig 800 ezren dolgoznak, az ennek megfelelő súlyokat alkalmazva a 160 ezer forintos legkisebb keresetet és a szakképzettséghez kötött, legalább 210 ezer 600 forintos fizetést figyelembe véve 199 ezer forintos új minimálbért állapítanának meg. Ez a mai árfolyamon nagyjából 600 euró, vagyis Magyarország rögvest felzárkózna abba a mezőnybe, amelybe Lengyelország, Csehország és Szlovákia tartozik.

A minimálbér egységesítés címén történő megemelése ugyanakkor tovább torzítaná a kereseti és jövedelmi viszonyokat.- írja a hvg.hu. A bruttó 199 ezer forintos minimálbér nettója 132 ezer forint. Ennél alig valamivel több - 135 ezer forint - volt tavaly az öregségi nyugdíjak átlaga, és aligha az a kívánatos politikai üzenet, hogy az időskorúak átlagosan csak minimálbért kapnak.

A kormányzati teszt hátterében az Európai Bizottság törekvése állhat, hogy minden embernek meg kell tudnia élni a fizetéséből. Ennek jegyében azt szorgalmazza, hogy valamennyi országban szabják meg a minimálbért, és ennek szabályozására hozzanak létre valamiféle uniós keretmegállapodást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS