Nem csupán öregszik, de egyre betegebb is a magyar társadalom

2017. október 17. 09:00

Nem csak öregszik, de egyre betegebb is a magyar lakosság - írja a hvg.hu. A Magyarországon élő idősek átlagosan 8-10 évvel korábban betegednek meg európai társaiknál.

Sok szó esik a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról és a társadalom elöregedéséről, arról azonban jóval ritkábban beszélünk, hogy az egyre idősebb lakosság egyúttal egyre betegebb is. A Magyarországon élő emberek átlagosan 8-10 évvel előbb betegednek meg, mint a többi uniós országban. Ez azt jelenti, hogy itthon már az 58-60. év környékén elkezdenek jelentkezni a krónikus betegségek.

Az idősödő, betegeskedő generáció ellátása egyre komolyabb terhet jelent a szociológusok által szendvics-generációnak nevezett réteg számára. Ez azokat a 40-50 éves embereket takarja, akik egyszerre segítik szüleiket és gyerekeiket is.

Ezek az emberek elvben sok segítséget kaphatnak az államtól, ám a gyakorlatban igen sok nehézséggel kell megküzdeniük. Ha valaki nem tudja megoldani az idős rokon otthoni ápolását, akkor az öregek otthona jelenthet megoldást.

Ezekben az intézményekben azonban jelentős a túljelentkezés, jellemzően egy-másfél év a várakozási idő. Egy jobb minőségű fővárosi otthonba a bekerülési díj 2-3 millió forint, a havi ápolási díj 150-170 ezer forint körül van, de találni ezeknél olcsóbb otthonokat is. Egyébként az öregek otthonában élő idősek körében is megnőtt a betegek aránya, a 80 év felettiek 40 százaléka valamilyen szinten demens.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm