16 °C Budapest

Nekik van itthon esélyük a giganyugdíjra: mutatjuk, mibe fektetnek

2018. március 8. 11:00

Alig több mint a gazdaságilag aktívak fele takarít meg önkéntes nyugdíjpénztárban és folyamatos díjas életbiztosításban Magyarországon, a tendencia ugyanakkor úgy néz ki, hogy nemrég jó irányba indult el. Erről is beszélt Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója a Portfolio Biztosítás 2018 konferencián, ahonnan a Pénzcentrum is közvetít.

10 év alatt 1 millió új öngondoskodót szeretne látni a jegybank

- mondta el Kandrács Csaba, az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója. 

A pályával kapcsolatban elmondta, hogy míg 2007 óta folyamatosan csökkent az öngondoskodók aránya, tavaly már megfordulni látszott a tendencia, 

53,6-ról 54,6-ra nőtt a gazdaságilag aktívaknak azon része, akik rendszeresen takarítanak meg önkéntes nyugdíjpénztárakban vagy folyamatos díjas életbiztosításokban.

Ha a tartalékokról beszélünk, akkor megállapíthatjuk, hogy 3 246 milliárd forintra, 6,3 százalékkal emelkedett egy év alatt az ügyfelek ilyen jellegű megtakarítása. A teljes biztosítási piac 948 milliárd forint díjbevételt ért el 2017-ben, de ha azokat a biztosítókat is beleszámítjuk, akik fiókteleppel működnek Magyarországon (tehát ugyanolyan tevékenységet fejtenek ki, mint mások, de egy másik EU-s felügyelet alá tartoznak), akkor ez a szám meghaladja az ezer milliárd forintot.

A jegybanki vezető arról is beszélt, hogy  az MNB el szeretné érni, hogy minél nagyobb legyen a verseny a piacon. 2016-ról 2017-re ugyanakkor pont a másik irányba indultak el a folyamatok, a nagyobb biztosítóknak egyre nagyobb a piaci részesedése, így itt piacélénkítésre van szükség a vezető szerint.

Az ügyfelek számára ugyanakkor jó hír, hogy 2015-ről 2017-re 4,39 százalékról 3,58 százalékra csökkent az életbiztosítások teljes költségmutatója (TKM). Ha azt is figyelembe vesszük, hogy emelkedik a biztosítók értékesítése, akkor megállapíthatjuk, hogy mind az ügyfelek, mint pedig a piaci szereplők jól jártak az elmúlt egy évben - állapította meg Kandrács Csaba.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A konferencián korábban Pandurics Anett, a Magyar Biztostók Szövetségének (MABISZ) elnöke elmondta, hogy növekedést vár a nyugdíjbiztosítások után visszaigényelt adókedvezmény tekintetében, de 2017-es adatok még nem állnak rendelkezésre.

Kevesen hiszik, hogy szeretik őket, te mit gondolsz?

A konferencián megszavaztatták a közönséget arról, hogy szerintük szeretik-e az emberek a biztosítókat. Ez azért érdekes, mert a résztvevők nagy többségében biztosítási szakemberek és iparági vezetők. Az eredmény szerint 10-ből 3 biztosítós azt gondolja, hogy szeretik őket.

Te mit gondolsz erről?

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem