2018. március 21. szerda Benedek

Nekik van itthon esélyük a giganyugdíjra: mutatjuk, mibe fektetnek

Alig több mint a gazdaságilag aktívak fele takarít meg önkéntes nyugdíjpénztárban és folyamatos díjas életbiztosításban Magyarországon, a tendencia ugyanakkor úgy néz ki, hogy nemrég jó irányba indult el. Erről is beszélt Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója a Portfolio Biztosítás 2018 konferencián, ahonnan a Pénzcentrum is közvetít.

10 év alatt 1 millió új öngondoskodót szeretne látni a jegybank

- mondta el Kandrács Csaba, az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója. 

A pályával kapcsolatban elmondta, hogy míg 2007 óta folyamatosan csökkent az öngondoskodók aránya, tavaly már megfordulni látszott a tendencia, 

53,6-ról 54,6-ra nőtt a gazdaságilag aktívaknak azon része, akik rendszeresen takarítanak meg önkéntes nyugdíjpénztárakban vagy folyamatos díjas életbiztosításokban.

Ha a tartalékokról beszélünk, akkor megállapíthatjuk, hogy 3 246 milliárd forintra, 6,3 százalékkal emelkedett egy év alatt az ügyfelek ilyen jellegű megtakarítása. A teljes biztosítási piac 948 milliárd forint díjbevételt ért el 2017-ben, de ha azokat a biztosítókat is beleszámítjuk, akik fiókteleppel működnek Magyarországon (tehát ugyanolyan tevékenységet fejtenek ki, mint mások, de egy másik EU-s felügyelet alá tartoznak), akkor ez a szám meghaladja az ezer milliárd forintot.

A jegybanki vezető arról is beszélt, hogy  az MNB el szeretné érni, hogy minél nagyobb legyen a verseny a piacon. 2016-ról 2017-re ugyanakkor pont a másik irányba indultak el a folyamatok, a nagyobb biztosítóknak egyre nagyobb a piaci részesedése, így itt piacélénkítésre van szükség a vezető szerint.

Az ügyfelek számára ugyanakkor jó hír, hogy 2015-ről 2017-re 4,39 százalékról 3,58 százalékra csökkent az életbiztosítások teljes költségmutatója (TKM). Ha azt is figyelembe vesszük, hogy emelkedik a biztosítók értékesítése, akkor megállapíthatjuk, hogy mind az ügyfelek, mint pedig a piaci szereplők jól jártak az elmúlt egy évben - állapította meg Kandrács Csaba.

A konferencián korábban Pandurics Anett, a Magyar Biztostók Szövetségének (MABISZ) elnöke elmondta, hogy növekedést vár a nyugdíjbiztosítások után visszaigényelt adókedvezmény tekintetében, de 2017-es adatok még nem állnak rendelkezésre.

Kevesen hiszik, hogy szeretik őket, te mit gondolsz?

A konferencián megszavaztatták a közönséget arról, hogy szerintük szeretik-e az emberek a biztosítókat. Ez azért érdekes, mert a résztvevők nagy többségében biztosítási szakemberek és iparági vezetők. Az eredmény szerint 10-ből 3 biztosítós azt gondolja, hogy szeretik őket.

Te mit gondolsz erről?

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 12,94%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az ERSTE Bank, a Cofidis, továbbá a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A te főnöködre igaz ez a 10 tulajdonság? Nagy baj, ha nem!
A távozó alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.22-03.31
Országos

Spar

03.22-03.31
Országos

Lidl

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.16-03.21
Országos

Lidl

03.14-03.21
Országos

Tesco

03.14-03.21
Országos

Auchan

03.14-03.21
Országos

  Ajánlatunk