5 °C Budapest

Neked is lehet luxusnyugdíjad, csak jó helyre kell születni

2015. április 9. 06:00

Magyarországon tízezrek élnek 50 ezer forint alatti nyugdíjból, míg Ausztriában a nyugdíjminimum 250 ezer forint feletti. A Pénzcentrum megnézte a környező országokban adható legkisebb nyugdíjat, akadt azért olyan hely is, ahol még nálunk is kevesebbet kapnak.

Magyarországon 28 500 forint havonta az öregségi nyugdíjminimum. Ez igen csak kevésnek számít a környező országokhoz képest. Ausztriában ennek majdnem a tízszerese jár, míg a Csehországban még nálunk is kevesebbet kapnak.

Kiemelkedően magas a nyugdíjminimum Ausztriában: 254 745 forintnak megfelelő összeggel. Azonban nem járnak rosszul a máltaiak, az írek és a cipruson élők sem, ők legalább 100 000 forint feletti nyugdíjat kapnak. A lengyeleknél a legkisebb nyugdíj összege 60 921 forint havonta, de még nálunk is kevesebbet kapnak a csehek, ott összesen 25 245 forint jár az időseknek.

Vannak országok, ahol azonban nincsen megszabva a nyugdíjminimum, ilyen például Németország és Szlovákia. Ezzel szemben, néhány országban a nyugdíj maximális összege is szabályozva van, például Spanyolországban a nyugdíjasok nem kaphatnak havonta  többet mint 755 568 forint. Magyarországon erre nincsen szabályozás, ezért idén januárban a legnagyobb nyugdíj összege 1,3 millió forint volt - értesült a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF).

Magyarországon az átlagnyugdíj idén januárban 117 372 forint volt, ami kevesebb mint a fele az Ausztriában kapható nyugdíjminimumnak. Emellett a kétmillió magyar nyugdíjas közül, csupán kicsit több mint százezren kapnak 200 ezer forint felett. A Magyarországon kifizetett nyugdíjak a következőképpen alakultak:

Viszonylag kevesen kapnak 50 000 forint alatti összeget, azonban az ellátottaknak több mint fele 100 000 forint alatti nyugdíjból él. Érdekesség továbbá, hogy a magyar nyugdíjasoknak közel 90 százaléka 50 ezer és 200 ezer forint közötti nyugdíjat kap.

Mikor mehetünk nyugdíjba?

Nem csak a nyugdíjminimum összegében van eltérés, hanem például a nyugdíjkorhatár is igen változó Európa egyes országaiban.

Magyarországon 2010-ben emelték a nyugdíjkorhatárt 65 évre, azonban ez már csak az 1957 után születettekre vonatkozik. Ausztriában a férfiak 65 évesen mehetnek nyugdíjba míg a nők 60 évesen. Csehországban egészen korán a férfiak már 62 év és 8 hónaposan lehetnek nyugdíjasok. Ezzel szemben Németországban sokáig kell várni, ott 67 év a rendes nyugdíjkorhatár.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem