8 °C Budapest

Müller Cecília kérést intézett az idős magyarokhoz: ezt jobb, ha mindenki megfogadja

2020. november 24. 13:15

Újabb napi tájékoztatást tartott az Operatív törzs. Itt Müller Cecília többek között beszélt arról, hogyan kell értelmezni a gyorsteszteket; az időseknek mikor javallott vásárolni menni; de arról is, az elkövetkezendő napokban hol robbanhat be még jobban a koronavírus.

Holnap vizsgálja a kormány a két hete bevezetett szigorítások hatásait

A naponta közzétett számadatokon túl számos egyéb számadat, elemzés, járványgörbe vizsgálat előtérbe kerül, megtárgyalásra kerül, az operatív törzs figyelemmel kíséri a változásokat, a járvány dinamikáját. Fontos a döntések meghozatalánál az egészségügyi rendszer terheltsége, de számos más szempont is van. Az operatív törzs megfogalmazza a javaslatait és a kormány dönt. A holnapi kormányülésen vizsgálják felül a döntéseket, mert eltelt két hét a szigorúbb szabályok bevezetése óta - mondta el Müller Cecília.

Ezekben a városokban fokozódhat a járvány a szennyvízadatok szerint

Zajlik a szennyvízvizsgálat, a külföldiek is érdeklődnek iránta, mert egy jó módszertant sikerült kifejleszteni a Népegészségügyi Központban - mondta el Müller Cecília. Igazolódott az a tény, hogy a szennyvízben mért örökítőanyag mennyiség egyértelműen mutatja a várható fertőzöttek számát, az látszik az adatokból, hogy ez 4-5 napra előre indikátor.

A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron emelkedett a szennyvízben a vírus örökítőanyag mennyisége a 47. héten, ezeken a helyeken nagy valószínűséggel még a fertőzöttek emelkedő számára kell számítani. Kecskeméten és Szolnokon csökkenő tendenciát lehet tapasztalni - ismertette az adatokat Müller Cecília.

Így kell értelmezni a gyorsteszteket

A gyorstesztek értékeléséről beszélt Müller Cecília, a C a kontroll, a T a tesztvonal, ha mind a kettő pozitív, akkor pozitív a teszt. Ha egyik mellett sincs jelzés, akkor meg kell ismételni a tesztet, ha a C mellett van jelzés, a T mellett pedig nincs, az negatív eredmény.

Az idősek ekkor vásároljanak

Az időseket arra kéri Müller Cecília, hogy a számukra kijelölt időpontban menjenek az élelmiszerüzletekbe, drogériákba, gyógyszertárba, mert az ő védelmükre vannak az idősávok. Az idősek vásárlási sávjára vonatkozó kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy nem a fiatalokat korlátozzák, hanem az időseket védelmezik.

Ez egy lehetőség, de ha megoldható, akkor inkább kérjék meg a fiatalabb családtagokat, hogy vásároljanak be. A cél, hogy ne legyenek kitéve kontaktusoknak, ami az egészségüket veszélyezteti. Ezekben az idősávokban az időseket várják a kereskedelmi egységek. Türelemre kéri a fiatalokat Müller Cecília.

Enyhén emelkedő tendenciát mutat a kórházban ápoltak száma

Az elmúlt napon 100 feletti elhunytat regisztráltak, nagyon széles az életkori kiterjedés, 33 évtől 101 éves korig terjed. Különböző mértékben érintettek krónikus megbetegedésekkel, de a legtöbbjüknél nem is egy, hanem több súlyos megbetegedés fellelhető volt. A fertőzöttek száma mellett egy fontos adat, hogy hány főt ápolnak egészségügyi intézményben és hányan vannak lélegeztetőgépen. A számok nehezen csökkennek, enyhén emelkedő tendenciát mutatnak, de talán már nem exponenciális mértékben nőnek.

Már zajlanak a célzott tesztelések a pedagógusok körében

- mondta el Müller Cecília.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A települések 91 százalékán van fertőzött személy

A települések 91 százalékában jelen van igazoltan fertőzött személy - kezdte a hazai járványhelyzet ismertetését Müller Cecília.

2 vendéglátóhelyet kellett ideiglenesen bezárni

Kiss Róbert rendőralezredes kezdi a tájékoztatást azzal, hogy a mai naptól életbe lépett az idősek védett vásárlási idősávja. A szabályok betartatásáról az üzlet vezetőjének és az alkalmazottaknak kell gondoskodni - tette hozzá.

Tegnap 294 esetben intézkedtek a hatóságok a maszkviselési szabályok megszegése miatt, 260 személy közterületen szegte meg a szabályokat, a tömegközlekedésen és a kereskedelmi üzletekben 34 személlyel szemben kellett intézkedni. Több vendéglátó hely nem tartotta be a nyitvatartási szabályokat, ezért 2 létesítmény ideiglenes bezárásáról hoztak döntést.  Makón egy söröző nyitva volt, ahol ételt és italt szolgáltak fel, emellett Keleméren egy presszó ideiglenes bezárásról döntött a hatóság.

A csoportosulás tilalmának megszegése miatt 324 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában.

(Címlapkép - MTI/Vasvári Tamás)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm