16 °C Budapest

Milliókat nyúltak le a gyanútlan idősektől: tíz városban is fosztogattak

2016. február 15. 16:00

Milliókat csalt el idős emberektől az a két férfi, akik a vízközmű-szolgáltató alkalmazottjának adták ki magukat. Tíz városban is fosztogattak, arany ékszereket, készpénzt és bankkártyákat tulajdonítottak el a gyanútlan nyugdíjasoktól.

Vádemelést javasol a rendőrség két férfi ellen, akik magukat a vízközmű-szolgáltató alkalmazottjának kiadva milliókat csaltak el idős emberektől. Tíz városban is fosztogattak, többek között arany ékszereket, készpénzt és bankkártyákat tulajdonítottak el a gyanútlan nyugdíjasoktól - írja a police.hu.

A két csalónak 2014 októbere és 2015 májusa között szegedi, hódmezővásárhelyi, szolnoki, székesfehérvári, bábolnai, dunaújvárosi, veszprémi, jászberényi, zirci és budapesti lakóingatlanokba sikerült így bejutnia. Miután elterelték a gyanútlan idős emberek figyelmét, arany ékszereket, készpénzt és bankkártyákat tulajdonítottak el tőlük, összesen közel 5 millió forint kárt okozva nekik.

Nem egyedi eset, sokféleképp próbálkoznak

Szinte naponta lehet hallani arról, hogyan fosztottak ki lakásokat trükkös tolvajok. Ilyenkor főként az idősebbek az áldozatok, hiszen jószívűek, hiszékenyek, és védtelenek, mert legtöbbször egyedül élnek. A tolvajok éppen ezt használják ki, és különböző szolgáltatók, intézmények embereinek kiadva magukat pénzt, értéktárgyakat lopnak el tőlük, amikor éppen nem figyelnek. Bár az "adjon egy pohár vizet" és ehhez hasonló mondatokkal ma már nem egyszerű csőbe húzni valakit, a csalók újabb és újabb módszereket találnak ki, hogy pénzhez jussanak.

A bűnözők manapság legtöbbször már nem is házhoz mennek, hanem inkább telefonon keresztül, vagy az interneten próbálkoznak. Az elkövetők telefonon bajba jutott unokának, vagy az ő ismerősének kiadva magukat esetenként több százezer forintot is kicsalnak a segíteni akaró nagyszülőtől.

Ráadásul nemcsak telefonon, hanem online is terjed a fent említett "unokázás" . A legújabb nemzetközi trend az, hogy a szélhámosok Facebookon veszik fel a kapcsolatot a gyanútlan idősekkel és csalnak ki pénzt hasonló módon a bajba jutott unokára hivatkozva.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében érdemes lehet családon belül megállapodni egy titkos jelszóról, ami csak bajba kerülés esetén használható.

Hogyan védekezzünk a csalók ellen?

Ne engedjünk be idegent a házba

Akármire is hivatkoznak, ismeretleneket ne engedjünk be a lakásba. Természetesen az más, amikor mi hívtunk szerelőt, de ha nem indokolt a látogatás, mindenképpen legyünk résen.

Ellenőrizzük az igazolványát

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legtöbb esetben a szolgáltató alkalmazottai és megbízottjai külön kérés nélkül kötelesek felmutatni arcképes igazolványukat. Ennek hitelességét is érdemes ellenőrizni, a legjobb, ha addig be sem engedjük, amíg ezt nem tettük meg.

Telefonáljunk

Hívjuk fel az adott szolgáltatót, és kérjük le a kiérkező szakember adatait, azonosító szám és név alapján ugyanis benne kell, hogy legyen a rendszerben. Ha már vonalban vagyunk, arra is kérdezzünk rá, valóban végeznek-e a környéken karbantartási munkálatokat. Ha pedig valaki olyan hívást kap, amelyben azt közlik, hogy valamely családtagja bajba jutott, tegyen fel a hívónak célzott kérdéseket a szóban forgó személyre, hogy megállapítsa, valóban az igazat mondja-e.

Ne adjunk készpénzt

Fontos tudni, a szerelési munkákat végző, vagy gázórát leolvasó alkalmazottaknak nincsen felhatalmazásuk arra, hogy készpénzt vegyenek át az ügyfelektől munkájuk során.

Ne írjunk alá semmit

A kiérkező szakember nem jöhet ki azzal, hogy írjunk alá itt és most egy szerződést - ki tudja milyen rejtett apró betűs résszel akarnak becsapni a csalók, akik utólag állnak elő követeléseikkel. Az ilyen ügyeket a cégek hivatalos úton intézik, szintén előzetes egyeztetés alapján.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm