2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Mi lesz a nyugdíjpénztárakkal? Ettől tartanak a legtöbben

  • Népszava
  • 2015. december 3. csütörtök 09:00

Folyamatosan aggódnak a nyugdíjpénztárak tagjai a nyugdíjrendszer jövőjével kapcsolatban, és hogy mi lesz az önkéntes pénztárakban gyűlő befizetésekkel - írja a Népszava.


Mint hétfőn kiderült, a parlamentnek benyújtott, az adó- és nyugdíjszabályokat is érintő pénzügyi csomag a pénztárak működését is módosítaná, ha kötelezővé tenné számukra a nyugdíjkorhatár elérése után a havi járadékok formájában történő kifizetések felajánlását.

A kormány szerint előnyös lenne az embereknek, ha a pénztár ebben a formában fizetné vissza a megtakarított pénzt. A pénztárak eddig is felkínálták ezt az opciót, pedig nem volt nekik kötelező. Bár a törvényjavaslat továbbra is megengedi, hogy a korhatár betöltése után az illető egy összegben is felvehesse a megtakarítást, sokan amiatt aggódnak, hogy a későbbiekben esetleg elveszik ezt a lehetőséget.

Bár az Önkéntes Pénztárak Szövetségének elnöke nem tart további szigorításoktól, Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke szerint nem indokolatlan az aggodalom. Ugyanis véleménye szerint a 3 ezer milliárd forintos kötelező nyugdíjpénztári megtakarítások államosításakor is az volt az egyik kormányzati magyarázat, hogy a vagyon azokból a járulékokból halmozódott fel, amit a munkáltatók az állami nyugdíjkassza helyett ebbe a magánpénztári rendszerbe utaltak. Szerinte a kormány ez esetben is bármikor hivatkozhat arra, hogy a pénznek az adórendszerben lenne a helye, ami miatt félnek az emberek ezzel a megtakarítási lehetőséggel élni.

Az egyösszegű kifizetések letiltásának félelmét pénzügyi szakértők szerint az is erősíti, hogy az állami nyugdíjrendszerben sincs erre lehetőség. Ma az önkéntes nyugdíjpénztárakban gyűjtött pénzüket szinte kizárólag egyben veszik ki az emberek. Évente 50 milliárd forintot fizetnek ki a pénztárak, ennek elenyésző részét utalják havi járadékként. Ha az állam csak ezt a lehetőséget hagyná meg a pénztártagoknak, vélhetően még kevesebben élnének ezzel a megtakarítási lehetőséggel, márpedig a nyugdíjpénztárak taglétszáma a hírek szerint így is folyamatosan csökken.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.