4 °C Budapest

Mentőövet dobtak az idős magyaroknak: így úszhatják meg a sírig tartó munkát

2020. január 14. 14:29

Bár az utóbbi időben némileg javult, nemzetközi összehasonlításban elég rossz a magyarok születéskor várható élettartama. Pedig egy friss kutatás szerint öt kritikus, az életmódra hatással lévő feltétel betartásával brutálisan növelhető az egyén életben maradási esélye, ráadásul évtizedekkel kinyújtható a komoly betegségek nélkül eltöltött élet hossza.

Bár az utóbbi években valamicskét javult a születéskor várható élettartam mértéke Magyarországon, azért az EU-átlaghoz képest még így is csúnyán el vagyunk maradva. Az utolsó, országokat összehasonlító adat szerint ugyanis, míg az EU-ban átlagosan 80,9 évig él egy átlagos állampolgár, addig ez az adat Magyarországon csupán 76 év volt. 

Azaz az európai átlaghoz képest egy magyar ember csaknem 5 évvel korábban hal meg.

Ennél egy fokkal frissebb, 2018-as KSH adatsor szerint a magyar nők átlagosan 79,19 évig élnek, míg a férfiak 72,56-ig. Ez azonban, mint látjuk, nemzetközi összehasonlításban nagyon kevésnek számít. És ha azt is hozzávesszük, hogy a jövőben akár radikálisan is emelkedhet a nyugdíjkorhatár mértéke Magyarországon (is!) a folyamatosan elöregedő társadalom miatt, akkor könnyen egy olyan helyzetben találhatjuk magunkat, amiben az idős embereknek nem igazán marad lehetőségük élvezniük a munkamentes öregkort. Egyszerűen azért, mert korán meghalnak. Persze csak akkor, ha ezt hagyják.

A hosszú élet titka

Egy friss, a Harvard Egyetemen végzett kutatás szerint azonban bőven lehet tennie az egyénnek azért, hogy bődületesen, akár több mint tíz évvel is meghosszabbítsa saját életét. Ehhez csupán mindenkinek annyit kell tennie, hogy 5 pofonegyszerű, az élethossz mértékének szempontjából kritikus feltételt betart az ember. Ezek pedig a következők:

  • egészséges étrend fogyasztása;
  • teljes dohányzás tilalom;
  • rendszeres testedzés (fél órás mérsékelt vagy erőteljes testmozgás naponta);
  • egészséges testtömeg-index fenntartása (18,5-24,9);
  • mérsékelt alkoholfogyasztás (alkalomhoz mérten nők esetébe egy pohár, férfiak esetében 2 pohár).

És ha mindez sikerül, akkor a kutatók szerint az ember jelentősen csökkenheti a súlyosabb vagy halálos középkori megbetegedések kockázatát. Ráadásul nem is kevéssel. A több mint harminc évnyi kutatásból és több tízezer megfigyelt személyből álló meta adat elemzése során ugyanis az derült ki, hogy 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • azok a megfigyelt nők, akik a fent leírt 5 pontból 4-et betartottak majd 35 életévvel töltöttek el többet komolyabb megbetegedés nélkül, mint azok, akik az 5-ből egyet sem tartottak be.
  • azok a férfiak pedig, akik szintén az 5 pontból négynek megfeleltek 30 életévvel többet töltöttek el úgy, hogy nem voltak szív- és érrendszeri megbetegedéseik, ráadásul se cukorbetegek, se rákosok nem lettek.
  • Összességében ráadásul még az kiderült, hogy azok a megfigyelt nők, akik mind az öt kritikus pontnak megfeleltek átlagosan 14 évvel tovább éltek, mint azok, akik egyetlen egynek sem.
  • Azok a férfiak pedig, akik mind az pontot betartották, átlagosan 12 évvel éltek tovább azoknál, mint akik egyiket sem.

Hab a tortán, hogy ezek a brutális élethossz adatjavulások azoknál is megfigyelhetők voltak, akik csupán 50 éves korukban adoptálták a fenn említett, 5 kritikus feltétel! A kutatásból az látszik tehát, hogy sosincs késő elkezdeni. 

Az egyetem kutatói egyébként a nők esetében 34 év adatait elemezték, melyek 73 196 nőtől származtak, míg a férfiak esetében 28 év adatsora állt rendelkezésre összesen 38 366 férfitől. A kutatás vezető professzora az eredmények összegzésekor kiemelte:

Tekintettel a krónikus betegségek kezelésének magas költségeire, az egészséges életmód előmozdítását célzó, az élelmiszer és a fizikai környezet javításával kapcsolatos állami politikák hozzájárulnak az egészségügyi költségek csökkentéséhez és az életminőség javításához.
(BusinessInsider)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm