2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Magukra maradnak a beteg nyugdíjasok: 76 ezer forinttól esnek el évente


Ha dolgozol és bizonyos betegségekben szenvedsz, akkor ezt az állam adókedvezménnyel honorálja. De mi a helyzet, ha egy gluténérzékeny vagy egy cukorbeteg nyugdíjba megy? A betegséggel kapcsolatos kiadások nem csökkennek, az adókedvezmény azonban megszűnik. Az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek ilyen jellegű támogatásról, de ez nem kötelező.


Sok érintett még mindig nem tudja, de bizonyos betegségek esetén személyi jövedelemadó csökkenésre lehetünk jogosultak. Fontos tudunk, hogy nem egy segélyről van szó, hanem egy engedményről, melyet az állam a dolgozók egy csoportjának biztosít rászorultság alapján.

Nem kevés pénzről van szó, az érintetteknek 2017-ben mintegy nettó 76 500 forinttal, vagyis havonta 6 375 forinttal nőhet a fizetésünk. Ez az összeg pedig igazán jól jöhet azoknak, akiknek a betegsége miatt jelentősen megnőnek a kiadásai.

Milyen betegségek esetén jár ez a kedvezmény?

Adókedvezményt kaphatnak például a laktóz intoleranciával, lisztérzékenységgel, vagy a szénhidrát anyagcsere egyéb zavaraival élők , de akár a I. és II. típusú cukorbetegek is.

Korábban már utánajártunk annak, hogy ezek a betegségek milyen extra kiadásokkal járhatnak. A gluténérzékenyeknek például nem kell gyógyszert szedniük, de cserébe méregdrágán juthatnak a boltban számos gluténmentes élelmiszerhez, amelyek az életük végéig tartó diétához elengedhetetlenek. Míg például az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők több százezer forintot is elkölthetnek a legújabb orvosi műszerekre. Ezek mellett pedig minden hónapban meg kell vásárolni a vércukorszint-méréshez szükséges tesztcsíkokat és lándzsákat.

A kedvezmény azonban csak adóköteles jövedelem után jár, vagyis

ha a betegek nyugdíjba mennek, ez a lehetőség megszűnik.

A témában megkerestük a minisztériumot, hogy kiderüljön milyen támogatást kaphatnak az ételintoleranciában vagy például cukorbetegségben szenvedők.

Van támogatás, de nem kötelező

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) lapunk számára küldött válaszából kiderült, hogy a különböző betegségben szenvedő nyugdíjasok az önkormányzatoktól kérhetnek támogatást a betegséggel járó extra kiadásokra, de ez nincsen törvényileg szabályozva.

Minden önkormányzat saját hatáskörben dönthet ilyen jellegű támogatásról. Az önkormányzatok által biztosított ellátás neve 2015. március 1-jétől egységesen települési támogatás. E támogatás keretében az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekre nyújthatnak támogatást. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szt.) a települési támogatás keretében biztosítandó juttatások körét csak példálózóan sorolja fel.

- válaszolta megkeresésünkre az EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya.

Fontos tudnunk tehát, hogy a törvény csak példálózóan sorolja fel, mire is nyújthatnak anyagi támogatást az önkormányzatok. Települési támogatást adhatnak például:

  • a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,
  • a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére,
  • a gyógyszer-kiadások viseléséhez,
  • a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére.

Az EMMI válaszában külön kiemeléssel jelezte a gyógyszer kiadások viseléséről szóló támogatási lehetőséget. Vagyis ez alapján lenne lehetősége (ha úgy dönt) az önkormányzatoknak támogatni a rászoruló, például ételérzékenységben szenvedő nyugdíjasokat. A lapunk értesülései szerint erre a gyakorlatban azonban nem igazán van példa.

Aki nyugdíjas és súlyos gluténérzékeny, az kitől kaphat segítséget? (...) A nyugdíjam 120 ezer forint és támogatás sehonnan nem jár

- hívta fel a problémára figyelmünket az egyik olvasónk.

Mi a helyzet a közétkeztetésben?

Az ételintoleranciában vagy cukorbetegségben szenvedő nyugdíjasok számára, amennyiben közétkeztetési szolgáltatást vesznek igénybe, a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet diétás étkeztetésre vonatkozó előírásai szerint kell a megfelelő diétás étkezést biztosítani.

Mire kaphatunk támogatást?

Azt, hogy egyáltalán milyen jellegű és mekkora összegű támogatást kaphatunk, az önkormányzatonként változhat. A hivatalok ugyanis saját hatáskörben döntik el, kiket és milyen mértékben támogatnak. Körbenéztünk az önkormányzatok honlapján, mutatunk néhány lehetőséget.

Nyíregyháza

Nyíregyháza honlapján elég pontos leírásokat találtunk az igényelhető települési támogatásokkal kapcsolatban. Ezek alapján náluk kérhetünk például rendszeres gyógyszertámogatást. Ezt a szociálisan rászoruló személyek igényelhetik, az egészségügyi állapotuk megőrzéséhez, helyreállításához és a kapcsolódó kiadásaik csökkentéséhez.

Gyógyszertámogatásra Nyíregyházán az a személy jogosult, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 százalékát, egyedül élő esetén annak 270 százalékát nem haladja meg feltéve, hogy havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 százalékát meghaladja - olvasható a városháza hivatalos honlapján. Aki ilyet szeretne igényelni, annak szüksége lesz:

  • egy kitöltött formanyomtatványra
  • egy háziorvosi igazolásra, ami tartalmazza gyógyszerköltségeket,
  • és csatolnunk kell a saját, és a velünk egyháztartásban élő közeli hozzátartozóink utolsó havi nettó jövedelemigazolását, vagy a nyugdíjösszesítő fénymásolatát.
Ezek után a jövedelmi feltételek és a gyógyszerköltségek vizsgálatát követően dönt az önkormányzat a támogatásról.

Ha megkapjuk a támogatást, akkor egy hatósági bizonyítvánnyal az önkormányzattal szerződött gyógyszertárakban, negyedévente egy alakalommal, meghatározott összegben kaphatjuk meg a gyógyszereinket. A támogatás egy hónapra jutó mértéke 2-5 ezer forint között mozog a jövedelmünktől és a gyógyszerek árától függően.

XIII. kerület

A 13. kerületi önkormányzat az idei évben pályázatot hirdetett az öregségi nyugdíjasok uszodabérletének támogatására. A pályázattal a kerületben található uszodába szóló 30 alkalmas bérlet árának a felét kaphatjuk meg. A jelentkezéshez feltétel, hogy öregségi nyugdíjasok legyünk és az is, hogy életvitelszerűen a kerületben éljünk. A pályázat 2017-ben egész évben benyújtható az erre előírt formanyomtatványon a megjelölt igazolásokkal együtt - írja a budapest13.hu.

XII. kerület

A 12. kerületben például lakásfenntartási támogatást kérhetnek a szociálisan rászorulók. Ezt azok kaphatják meg, akiknél a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 71 ezer forintot és a háztartás tagjai közül senkinek nincsen szociális törvényben meghatározott vagyona - olvasható a hegyvidék honlapján.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.