2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Magánnyugdíj: hosszú távon jól teljesítenek a pénztárak


Átlagosan 4-5 százalék körüli reálhozamot értek el a magánnyugdíjpénztárak azóta, hogy öt évvel ezelőtt bejelentették, ismét visszaléphetnek a tagok az egypilléres állami rendszerbe - írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva a Világgazdaság.


A napilap cikke szerint a megmaradt négy pénztár növekedési portfóliói - amelyekben a megtakarítások háromnegyede van - 37,3-47,8 százalékos hozamot értek el 2010 októbere óta, ez éves szinten 6,5-8,1 százalékos teljesítmény.

Bár a tőzsdék utolsó negyedévi esése a magánnyugdíj-pénztári alapoknak sem kedvezett, az elmúlt öt évben azok a portfóliók teljesítettek jobban, amelyek több kockázatot vállaltak.

A jegybank adatai szerint a pénztárak ismét egyre több részvényjellegű befektetést tartanak. A részvények és befektetési jegyek aránya a portfóliókban az idei év közepére 37,5 százalékra emelkedett, a magyar állampapíroké pedig egy év alatt 58 százalékról 51 százalékra süllyedt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Nem dőlhetnek hátra a magyar devizahitelesek? Fontos ügyben dönt az EU bírósága
A legtöbb magyar adóst érintheti, akinek 2015 előtt devizahitele volt.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked