5 °C Budapest

Lépett a jegybank nyugdíjügyben, csökkenhetnek az árak

Pénzcentrum
2014. május 26. 15:04

A Magyar Nemzeti Bank július elsejétől ajánlásban határozza meg a nyugdíjbiztosítások maximális költségeit, ennek köszönhetően csökkenhetnek ezeknek a termékeknek az elvonásai. Az ajánlás szerint biztosítani kell, hogy a megtakarított összeget járadékként vehessük fel, ne csak egy összegben, és biztosítani kell, hogy a megtakarítás időtartamához igazodó befektetéseket lehessen választani.

Júliustól lép életbe a jegybank ajánlása, miszerint a befektetéshez kötött (unit-linked) nyugdíjbiztosítások teljes költség mutatói (TKM) maximális értékben lesznek meghatározva. A 10 éves 4,25, a 15 éves 3,95, míg a 20 éves futamidő esetén 3,5 százaléknál nem lehet magasabb a TKM. Ez azért fontos, mert jelenleg átlagosan 5,21 százalékot tesz ki ez a mutató, míg a másik két nyugdíjcélú termék, az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági számla, esetén csupán 1,87, illetve 0,73 százalékot tesznek ki a költségek az MNB számításai szerint.

Mi a Teljes Költség Mutató?
A TKM egységes mutató a befektetési egységekhez kötött, úgynevezett unit-linked típusú élet- és nyugdíjbiztosítások költség szempontú összehasonlítását segíti elő. Ennek segítségével összehasonlíthatóak különböző időtartamra (5, 10,15 és 20 év) kötött szerződések, így megkönnyítve a választást köztük.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) jelenleg érvényben lévő ajánlása magasabb szinten van a jegybankinál, viszont a biztosítók egy része ezt sem tartja be, és magasabb költségekkel működik jelenleg. Az MNB szabályozása viszont kötelező érvényű lesz, és megfelelő indoklással is csak 2 százalékponttal lehetnek magasabbak a költségek a szabályozás szerint.

Klikkelj! A luxusnyugdíj létezik! Csak ennyit kell tenned érte

Fontos, hogy ezek a szabályok nem kötelező érvényűek, azonban, ha a biztosítók költségmutatói nem mozdulnak el az irányként megadott számok irányába, akkor a jegybank kezdeményezni fogja ezeknek a számoknak jogszabályi környezetbe helyezését, vagyis kötelező érvényűvé válhatnak.

A másik lényeges pont az ajánlásban, hogy a biztosítóknak elérhetővé kell tenni a járadékszolgáltatást az ügyfelek részére, tehát az ne csak egyben lehessen felvenni a megtakarított pénzt, hanem éves vagy havi járadékként is. A jegybank azt is elvárja, hogy a mögöttes befektetésekkel lefedjék az ügyfelek igényeit, azaz hosszú távon is kifizetődő legyen a megtakarítás az ügyfeleknek.

Az alábbi táblázatból látható, hogy több szolgáltató igen magas költségek mellett nyújtotta ezt a típusú szolgáltatást eddig, ezért a költségek csökkenése várható. A táblázatban mind a három időtávon kiemeltük a legolcsóbb és a legdrágább ajánlatot, azonban nem csak a költség alapján érdemes választani, hanemtöbb összetevőt is figyelembe kell venni ilyen szerződés kötésekor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Kattints! Kaphatsz sokkal több nyugdíjat is: 30-40 milliód lehet

Most a nyugdíjbiztosítások teljes költségmutatóiban elég nagy eltéréseket tapasztalhatunk Az ajánlások egyik célja, hogy ezek a különbségek csökkenjenek, és minden biztosítónál (aki ilyen terméket kínál) hasonló költségek mellett köthessünk unit-linked típusú nyugdíjbiztosítást.

A július 1-jétől hatályos ajánlás alapelvei:

  • A nyugdíjbiztosítások legyenek egyszerűek, átláthatóak, különösen a konstrukció és a költségek tekintetében.
  • Az ügyfél az igényeihez ténylegesen igazodó szerződést köthessen.
  • A termékfejlesztés során figyelembe vegyék az ügyfelek érdekeit: értékállóak legyenek és ügyfélelőnyt biztosítsanak.
  • A szerződési cél meghiúsulásának elsősorban adójogi jogkövetkezményei legyenek, a biztosító abban ne váljon érdekeltté.
  • A biztosítók ösztönzési rendszere segítse elő a szerződés hosszú távú fennmaradását és céljának megvalósulását.
  • Minél alaposabb, szakszerűbb és az értékesített termékek sajátosságához illeszkedő legyen a tanácsadás.
  • Az adózási ösztönző ténylegesen az ügyfél nyugdíjcélú megtakarítását gyarapítsa.

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem