8 °C Budapest

Közeleg a nyugdíjkatasztrófa: tudjuk, mit kéne tennünk, mégsem tesszük

2019. április 12. 13:03

A magyar lakosság elenyésző, mindössze 8 százaléka tervez az elkövetkezendő 4-5 évben nyugdíj célra félretenni, mindeközben a társadalom felét továbbra is az élethosszig tartó munka réme tartja rettegésben. Ugyanakkor a fiatalok egy része már tudatosan készül az aktív munkával töltött évek utáni időszakra, de van még hová fejlődni a nyugdíj célú öngondoskodás kérdésében.

Minden egyes életszakasznak megvannak a maga prioritásai. Ahogy az ember idősödik más és más célok kerülnek fókuszba, így például a karrier megalapozása, családalapítás, a gyermekek, unokák támogatása. Az ilyen komoly életcélok azonban tudatos előregondolkodást, anyagi tervezést is jelentenek. A magyar társadalom mindössze 8 százaléka tervez anyagi tartalékot képezni az elkövetkezendő 4-5 évben gyermekeik, unokáik számára - derül ki az OTP Öngondoskodási Indexből. Hasonló a helyzet a nyugdíjas évekre való előtakarékoskodással is, a válaszadók szintén mindössze 8 százaléka gondol arra, hogy rövidtávon tesz az anyagilag kiegyensúlyozottabb nyugdíjas évei érdekében.

Holott az időskorral szembeni elvárások igencsak negatív képet rajzolnak a társadalom fejében. A kutatás szerint az aktív korú lakosság 48 százaléka kimondottan küzdelmesnek, vagy kilátástalannak tartja az átlag magyar nyugdíjas helyzetét. A fiatalabb Y generáció - a jelenlegi húszon- és harmincévesek - sem gondolkozik pozitívabban az idősekkel kapcsolatban, az ebbe a korcsoportba tartozó megkérdezettek 56 százaléka vélekedik ugyanígy. A fiatalok többsége az elképzeléseik szerint nem éppen kecsegtető jövő elkerülése érdekében az élethosszig tartó munka gondolatával igyekszik megbékélni.

Vannak azonban közöttük olyanok, akik már sokkal tudatosabban gondolkodnak a saját nyugdíjaskorukról, mint az átlagember. Az Y generáció tagjai közül megkérdezettek mintegy fele (47 százalék) úgy gondolja, hogy már huszonéves koruk elején érdemes elkezdeniük a nyugdíj célú öngondoskodást, míg az összes aktív korú megkérdezett mindössze 38 százaléka gondolkodik hasonlóképp. És egyre többen vannak azok, akik már konkrét lépéseket tesznek a boldog nyugdíjas évek irányába. Az OTP Nyugdíjpénztárhoz 2018-ban újonnan belépő tagok közül a huszonéves korosztály képviseltette magát a legnagyobb számban. A legnépesebb halmaz a 28 éves fiatalokból tevődik össze, akik közül tavaly közel 200-an léptek be az ország legnépesebb nyugdíjpénztárához.

A nyugdíjas évek lehetőséget teremtenek az olyan vágyak, tervek megvalósítására, amelyekre a munkával töltött évek alatt nem jutott időnk, alkalmunk. Amikor erre az időszakra gondolunk, a pihenés, a családdal, barátokkal töltött minőségi idő jut eszünkbe, az azonban, hogy anyagilag is felkészültek legyünk, amikor ez az életszakasz eljön, sokaknál hátrasorolódik a fontossági listán. Mi arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a nyugdíjaskor nem az életpálya végét kell, hogy jelentse, ahhoz azonban, hogy a nyugdíjálom valóra válhasson nem érdemes átaludni az aktív éveket. Örömmel látjuk, hogy egyre több fiatal tervezi tudatosan a jövőjét hosszabb távon is és bízunk benne, hogy ez a tendencia továbbra is megmarad

- mondta el Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár ügyfélkapcsolati és szolgáltatási főosztályvezetője.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem