2020. július 13. hétfő Jenő

Kompenzációt követel a nyugdíjas szervezet: kifogásolják az igazságtalan számítást

  • Népszava
  • 2019. június 7. péntek 09:30

Tízezer forinttal lett volna magasabb a nyugdíjprémium, llítja az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület, ha a tényleges gazdasági növekedés alapján számolnák ki az összeget. Szerintük a tavalyi évre 18 ezer forint helyett 28 ezer forint járt volna átlagosan. 

Az átlagos 18 ezer forintos karácsony előtti kifizetés helyett 28 ezer forint járna összesen a tavalyi évre minden nyugdíjasnak, aki 80 ezer forintnál magasabb ellátásban részesül, állítja a Nyugdíjas Parlament. A 80 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjak esetén is a kifizetett 11 250 forintos prémium arányos részét kellene odaadni a szervezet szerint. Az egyesület elnöke, Karácsony Mihály azt mondta a Népszavának, a tisztességes eljárás az lenne, ha az állam utólag kiutalná a nyugdíjasoknak a különbözetet. 

A nyugdíjtörvény szerint akkor kell prémiumot fizetni, ha a bruttó hazai termék (GDP) éves várható növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Tavaly az október 8-i kormányrendelet 0,9-es szorzót határozott meg, mert a várható GDP növekedést 4,4 százalékra becsülték. Azonban a tényleges növekedés 4,9 százalékos lett, tehát a különbözet nem 0,9 százalék, hanem 1,4 százalék lett volna. A nyugdíjas szervezet úgy gondolja, hogy a fél százalékos különbség megilleti az időseket. A Nyugdíjas Parlament számításai szerint ez nagyjából tízezer forintos összeget jelentene átlagosan, amely egyszeri 20 milliárdos kiadást jelentene az államkasszának. 

A pénzügyminiszter a jövő évi költségvetés parlamenti benyújtásakor hangsúlyozta: 

a kormány kiemelt célja továbbra is, hogy a nyugdíjasok is kedvezményezettjei legyenek a hazai gazdasági folyamatok kedvező alakulásának.

Karácsony Mihály erre reagálva vetette fel a nyugdíjprémium számításának problémáját. A szervezet követelése azon alapul, hogy a pénzügyi elszámolások nem egyszer ebben a formában működnek: például a vállalkozások adóját is a becsült eredmény alapján kell feltölteni, de a tényleges eredmény alapján kell befizetni a különbözetet. A a nyugdíjpolitikus úgy érvelt, hogy ha az év végéhez közeledve kiderül, hogy a valós infláció magasabb, mint amennyit a kormány várt, akkor kompenzációt kaphatnak a nyugdíjasok, az utólagos elszámolás elve tehát benne van a nyugdíjtörvényben.

Az utóbbi években a kormány alábecsüli a pénzromlás mértékét, így alig néhány százalékkal emeli meg a nyugdíjakat januárban - ezt kifogásolja a szervezet.

A következő költségvetés tervezett nyugdíjemelése is csak 2,8 százalékos inflációval számol. Nem foglalkozik továbbá a Nyugdíjas Parlament követelésével, a nettó béremelkedéseket is figyelembe vevő kettős indexálás visszavezetésével, miközben az élelmiszerek 5-8 százalékkal drágultak idén. 

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a nyugdíjprémium érdemben nem javítja a jelenleg 130 500 forintos átlagnyugdíjból élők hétköznapjait, mert egyszeri kifizetés, ami nem épül be az ellátásba. A szakértő szerint a kormánynak nem érdeke a nyugdíjprémium utólagos plusz kifizetése a tényleges gazdasági növekedés alapján, amíg az idős emberek bármilyen alacsony összeget hálásan fogadnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS