7 °C Budapest

Kompenzációt követel a nyugdíjas szervezet: kifogásolják az igazságtalan számítást

2019. június 7. 09:30

Tízezer forinttal lett volna magasabb a nyugdíjprémium, llítja az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület, ha a tényleges gazdasági növekedés alapján számolnák ki az összeget. Szerintük a tavalyi évre 18 ezer forint helyett 28 ezer forint járt volna átlagosan. 

Az átlagos 18 ezer forintos karácsony előtti kifizetés helyett 28 ezer forint járna összesen a tavalyi évre minden nyugdíjasnak, aki 80 ezer forintnál magasabb ellátásban részesül, állítja a Nyugdíjas Parlament. A 80 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjak esetén is a kifizetett 11 250 forintos prémium arányos részét kellene odaadni a szervezet szerint. Az egyesület elnöke, Karácsony Mihály azt mondta a Népszavának, a tisztességes eljárás az lenne, ha az állam utólag kiutalná a nyugdíjasoknak a különbözetet. 

A nyugdíjtörvény szerint akkor kell prémiumot fizetni, ha a bruttó hazai termék (GDP) éves várható növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Tavaly az október 8-i kormányrendelet 0,9-es szorzót határozott meg, mert a várható GDP növekedést 4,4 százalékra becsülték. Azonban a tényleges növekedés 4,9 százalékos lett, tehát a különbözet nem 0,9 százalék, hanem 1,4 százalék lett volna. A nyugdíjas szervezet úgy gondolja, hogy a fél százalékos különbség megilleti az időseket. A Nyugdíjas Parlament számításai szerint ez nagyjából tízezer forintos összeget jelentene átlagosan, amely egyszeri 20 milliárdos kiadást jelentene az államkasszának. 

A pénzügyminiszter a jövő évi költségvetés parlamenti benyújtásakor hangsúlyozta: 

a kormány kiemelt célja továbbra is, hogy a nyugdíjasok is kedvezményezettjei legyenek a hazai gazdasági folyamatok kedvező alakulásának.

Karácsony Mihály erre reagálva vetette fel a nyugdíjprémium számításának problémáját. A szervezet követelése azon alapul, hogy a pénzügyi elszámolások nem egyszer ebben a formában működnek: például a vállalkozások adóját is a becsült eredmény alapján kell feltölteni, de a tényleges eredmény alapján kell befizetni a különbözetet. A a nyugdíjpolitikus úgy érvelt, hogy ha az év végéhez közeledve kiderül, hogy a valós infláció magasabb, mint amennyit a kormány várt, akkor kompenzációt kaphatnak a nyugdíjasok, az utólagos elszámolás elve tehát benne van a nyugdíjtörvényben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az utóbbi években a kormány alábecsüli a pénzromlás mértékét, így alig néhány százalékkal emeli meg a nyugdíjakat januárban - ezt kifogásolja a szervezet.

A következő költségvetés tervezett nyugdíjemelése is csak 2,8 százalékos inflációval számol. Nem foglalkozik továbbá a Nyugdíjas Parlament követelésével, a nettó béremelkedéseket is figyelembe vevő kettős indexálás visszavezetésével, miközben az élelmiszerek 5-8 százalékkal drágultak idén. 

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a nyugdíjprémium érdemben nem javítja a jelenleg 130 500 forintos átlagnyugdíjból élők hétköznapjait, mert egyszeri kifizetés, ami nem épül be az ellátásba. A szakértő szerint a kormánynak nem érdeke a nyugdíjprémium utólagos plusz kifizetése a tényleges gazdasági növekedés alapján, amíg az idős emberek bármilyen alacsony összeget hálásan fogadnak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem