2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma

Kiszámoltuk: ennyivel szúrják ki a magyar nyugdíjasok szemét


Friss sajtóértesülések szerint jövőre a nyugdíjak 0,9 százalékkal emelkednek, vagyis a jelenlegi átlagnyugdíj összege 986 forinttal fog nőni. De mennyivel kaphatnak majd többet a leggazdagabb magyar nyugdíjasok?


A nyugdíjak reálértéknek megőrzése érdekében 0,9 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak jövőre, ugyanis a költségvetés elkészítésekor is 0,9 százalékos inflációval számolnak - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Ez pedig azt jelentené, hogy a jelenlegi öregségi átlagnyugdíj összege 109 561 forintról 110 547 forintra emelkedne.


Magyarországon a jelenlegi szabályok értelmében a nyugdíjakat minden év január hónapjától az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ezt hívjuk inflációkövető emelésnek. (Az infláció a pénz vásárlóerejének romlását jelenti.) Ezért várható, hogy 2017-ben 0,9 százalékkal nőnek majd a nyugdíjak.

Ki mennyit kap?

A nyugdíjasok száma hazánkban 2015 végén 2 017 609 fő volt, a részükre kifizetett összegek pedig a következőképpen alakultak:


Persze egyáltalán nem mindegy, hogy ki mennyi nyugdíjat kap. A fenti ábrán is jól látszik, hogy jelenleg hazánkban a legtöbb nyugdíjas százezer forint alatti nyugdíjból él, nekik a nyugdíjemelés az átlagosnál, vagyis 986 forintnál is kisebb növekedést jelent majd.

Nem járnak azonban rosszul a luxusnyugdíjasok, mert azok például, akiknek 500 ezer forintot visz a postás, jövőre már 504 500 forintot kaphatnak. A leggazdagabb magyar nyugdíjas, akinek a Pénzcentrum értesülése szerint 1 608 717 forint landol a számláján minden hónapban jövőre már 14 478 forinttal kaphat többet.

A legtöbbeknek nagyon be kell osztani a pénzt

Az átlagos aktív fogyasztói kosárral összevetve a nyugdíjasoknak havi bevételük nagyobb arányát kell élelmiszerekre, lakhatásra és egészségügyre fordítani, kiadásaik között pedig minden más háztartásánál magasabb a rezsi aránya.

A KSH adatai szerint a nyugdíjasok gyógyszerekre a jövedelmük 6 százalékát költik, míg az aktív keresőknél ez az arány kevesebb mint 2 százalék.

Emellett a nyugdíjasok jellemzően kevesebbet költenek ruházkodásra és tartós fogyasztási cikkekre. Azaz elsősorban elsődleges szükségleteik kielégítésére elég csak a nyugdíjuk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 9 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk