2019. január 16. szerda Gusztáv

Kiszámíthatatlannak tartják a pénzügyi jövőt a magyarok: miért nem tesznek semmit?

  • 2018. december 12. szerda 12:00

Soha ilyen sokan nem várták az államtól a nyugdíjhelyzet megoldását, legalábbis egy friss felmérés szerint. Ennek ellenére a megkérdezettek alig több mint ötöde gondolja úgy, hogy a majdani állami nyugdíj elég lesz az időskori megélhetés biztosítására. Sokan ennek tudatában sem tesznek félre erre a célra. Azoknak, akik mégis kezükbe vennék a jövőjüket, nem árt még Újév előtt kiválasztani a számukra megfelelő megtakarítási formát, hogy maximálisan kihasználhassák a hosszú távú takarékoskodással járó adókedvezményeket.

Zömében (65%) kiszámíthatatlannak tartják pénzügyi jövőjüket a magyarok, de továbbra sem az öngondoskodásban látják a megoldást. Az OTP Öngondoskodási Index legfrissebb adatai arra mutatnak rá, hogy nem szívesen vállalunk anyagi felelősséget saját jövőnkért, kiváltképp, ha a távolinak tűnő nyugdíjas évekről van szó.

Rekord arányban, 77 százalékban vélekednek úgy a magyarok, hogy a tisztességes időskor biztosítása az állam feladata.

Sokkal kevesebben, mindössze 20 százalék gondolja azt, hogy a kényelmes és biztonságos nyugdíjas évek megalapozása saját felelősségük lenne. Ez már csak azért is ellentmondásos, mert az állami nyugdíj összegét a megkérdezettek háromnegyede nem tartja elegendőnek a megélhetéshez.

Mit lehet tenni ilyen esetben?

A felmérésből kiderült: tízből négyen inkább párnacihában szeretik tudni a pénzüket, pedig vannak olyan megtakarítási lehetőségek, ahol szükség esetén a félretett pénz bármikor hozzáférhető, ráadásul a hosszú távú nyugdíj célú takarékoskodást százezres nagyságrendű kedvezményekkel támogatja az állam is.

A Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) már 25.000 forinttal meg lehet nyitni, és a számlanyitás naptári évében tetszőleges alkalommal bármekkora összeg elhelyezhető rajta. A nyitási év utolsó napja után már nem lehet több pénzt tenni a számlára, viszont 5 év elteltével adó- és járulékmentesen felvehető a teljes felhalmozott megtakarítás, a hozamokkal együtt illetve ezen időszak alatt a befektetések tetszőlegesen átrendezhetők a számlán belül. A pénzhez előbb is hozzá lehet férni, azonban érdemes legalább 3 évig várni, hiszen ekkorra már 10 százalékra csökken a pénz felvétele után fizetendő adó.

KIHÚZNA A BAJBÓL 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 11 608 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 15,33%), de nem sokkal marad el ettől a Cofidis 11 728 forintos törlesztőt (THM 15,34%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a K&H, az ERSTE, valamint a Raiffeisen Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Minden nap találkozol vele a boltokban: nem is gondolnád, hogy rákkeltő
Meddőséget, autizmust, koraszülést is okozhat - miért nincs még betiltva?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS