16 °C Budapest

Kiderültek a számok: több mint 2 millió nyugdíjasnak járhat prémium

2019. július 16. 15:15

Ismét várható 2020-ban nyugdíjprémium az új költségvetési törvény szerint annak ellenére, hogy az MNB júniusi előrejelzése alapján még úgy tűnt, erre nem lesz lehetőség. Farkas András nyugdíjszakértő azt is elárulta: ki, mikor és mekkora összegre számíthat. 

Az MNB előrejelzése szerint a következő években a korábban vártnál kisebb mértékű növekedés, ugyanakkor erőteljesebb drágulás jöhet és 2020-ra csak 3,4 százalékos bővüléssel kalkulált a tavalyi 4,9 és az idei 4,3 százalékos GDP-növekedéshez képest. Ez alapján a számítás után a nyugdíjasoknak nem járt volna prémium - írja a Napi.hu.

A kormány viszont a a július 12-én elfogadott, 2020-ra szóló költségvetési törvény szerint 4 százalékos GDP-bővüléssel számol, így jövőre is várható nyugdíjprémium.

A nyugdíjprémium akkor jár a korhatárát elérő öregségi nyugdíjasnak, vagy a hozzátartozói nyugellátásban részesülőnek,

  • ha a bruttó hazai termék (a GDP) tárgyévi növekedése meghaladja a 3,5 százalékot és a tágyévi költségvetés egyenlegcélja várhatóan teljesül, valamint
  • a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a tb-nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal egy tekintet alá eső ellátásban részesül, és az öregségi nyugdíjkorhatárát a tárgyévet megelőzően betöltötte.

Ebből is kitűnik, hogy korlátozott a jogosultak köre, amelytől a nyugdíjtörvény felhatalmazása alapján a kormány a jogosultak javra eltérhet, ahogy ezt 2017-ben és 2018-ban meg is tették, így ez év októberében is lehet engedményre számítani. Tavaly és tavalyelőtt is, nem csak a fentiek alapján prémiumra jogosultak, hanem azok is megkapták az összeget, akik már a korhatáruk betöltése előtt már nyugdíjba vonultak vagy hasonló ellátásban részesültek. 

Így a korábbi években is közel 2,8 millió ember részesült nyugdíjprémiumban.

Az öregségi nyugdíjasokon túl - a Nők40-et igénybe vevők is - például az özvegyi nyugdíjban, és rokkantsági járadékban részesülők is hozzájutottak az összeghez. Az érintettek, akik elvileg nem jogosultak, vagyis nagyjából 700 ezer ember, feltehetően joggal reménykednek, hogy a kormány idén sem tesz kivételt velük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mekkora lesz a nyugdíjprémium?

2019-ben a bruttó hazai termék (a GDP) várható növekedése minden valószínűség szerint megint meghaladja a 3,5 százalékot, a növekedés mértéke éves szinten a jelenlegi előrejelzések szerint legalább 4,3 - 4,5 százalék lehet. Ha októberben, a vonatkozó kormányrendelet kibocsátásának idején is érvényes lesz ez az előrejelzés, akkor a nyugdíjprémium (egyösszegű juttatás) számításához vagy a 4,3 - 3,5 = 0,8 vagy pedig a 4,5-3,5 = 1,0 lehet majd az alkalmazandó szorzószám - írja a lap.

A szorzószámmal a novemberi ellátás 25 százalékát, de legfeljebb húszezer forintot megszorozva megkapjuk a nyugdíjprémium összegét.

A törvényi képlet szerint az éves GDP növekedés ténylegesen várható százalékos mértékéből ki kell vonni 3,5-öt, és az eredményt, amely nem lehet nagyobb 4-nél megszorozni a novemberi ellátás egynegyedével, de legfeljebb 20 ezer forinttal. Így idén - az előrejelzések szerint a prémium összege vagy 0,8-szor 20 ezer, vagy 16 ezer forint, vagy 1,0-szor 20 ezer, vagyis 20 ezer forint lehet, amennyiben a GDP növekedés mértéke októberig nem módosul.

A 16-20 ezer forintos összeg annak jár, akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint, viszont akinek ennél kevesebb, arányosan kevesebb prémiumra számíthat.

Jövőre a bruttó hazai termék (a GDP) várható növekedése a 2020-ra szóló költségvetési törvény szerint 4 százalék lesz. Ha 2020 októberében, a vonatkozó kormányrendelet kibocsátásának idején is érvényes lesz ez az előrejelzés, akkor a nyugdíjprémium (egyösszegű juttatás) számításához 4,0 - 3,5 = 0,5 lehet majd az alkalmazandó szorzószám. Eszerint a 2020-as nyugdíjprémium maximális összege 0,5-ször 20 ezer, vagyis 10 ezer forint lehet, ha a GDP növekedés mértéke 2020 októberéig nem módosul.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm