12 °C Budapest

Kiderült, mennyi nyugdíjat kapott Klapka György

2017. január 15. 12:55

Nemrég elhunyt híres vállalkozó, Klapka György halála előtt elárulta, hogy mennyi nyugdíjat kap. Az összeg pedig annyira alacsony, hogy még a nyugdíjminimum szintjét sem éri el, ez többek között valószínűleg Klapka külföldi munkavállalásának köszönhető. Kiszámoltuk, hogy mennyire maradnak el a minimálnyugdíjak a járadék átlagos szintjétől.

Még halála előtt elárulta Klapka György, hogy mennyi nyugdíjat kap az államtól. Elmondása szerint havonta mindössze 23 ezer forint volt a járadéka - írja a Hot! magazin.

Ugyan Klapka nyugdíja rendkívül alacsony volt, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy még 88 évesen is több, sikeres vállalkozása volt. Mind a legendás zálogháza, mind a diótermesztés tisztességes megélhetést biztosított neki, emellett valószínűleg megtakarításai is lehettek. Ennek ellenére meglepő lehet Klapka alacsony állami nyugdíja, de ez valószínűleg a vállalkozói életformának is köszönhető volt.

KATTINTS! Hova utazz fillérekért 2017-ben? Itt a "bakancslista" + képek

A minimálnyugdíj már 2008 óta 28 500 forint, vagyis Klapka járadéka még ennél is kevesebb volt. A minimálnyugdíj nem lehet alacsonyabb 28 500 forintnál, ha valaki a teljes szolgálati idejét Magyarországon teljesíti, azonban Klapka több évet is élt külföldön, ami után a magyar államtól nem jár neki nyugdíj.

Akár Klapka nyugdíját nézzük, akár a minimálnyugdíjat, azt láthatjuk, hogy olyan összegből kell megélnie sokaknak, amiből szinte lehetetlen kijönni egy hónapban.

Mekkora emelésre lenne szükség?

A minimálnyugdíj 28 500 forintos összege 2008 óta nem változott, így nem is csoda, hogy már szakmai szervezetek is javasolják ennek emelését. Az egyik ilyen, napokban felröppent javaslat szerint 80 ezer forintra kellene emelni a minimálnyugdíjat, ezzel még mindig a létminimum alatt maradnának, de sok idősnek jelentene enyhülést (a létminimum a társadalom által elfogadható életszínvonalhoz szükséges összeget jelenti).

Érdemes megnézni, hogy a bérek és az átlagos nyugdíj mennyit emelkedtek azóta, persze nem árt az adatokat összevetni az inflációval sem, így kiderül az, hogy mekkora volt az egyes jövedelemtípusok tényleges, reálértékének növekedése. 2008-ban a minimálnyugdíj az átlagos nyugdíj valamivel több mint harmadát, az átlagkeresetnek pedig 23 százalékát tette ki.

Ezek az arányok jelentősen romlottak 2016-ra, amikor az átlagnyugdíj alig több mint negyedét (26 százalék), az átlagkeresetnek pedig 16 százalékára rúgott a minimálnyugdíj összege.

Míg az átlagos jövedelmek nőttek, addig a minimálnyugdíj változatlan maradt, ez okozza az elmaradást. A 2008-as, 122 ezer forintos átlagkereset és a 83 ezer forintos átlagnyugdíj 2016-ra 174 ezer forintra, illetve 122 ezer forintra emelkedett. Ez az átlagkeresetek 32 százalékos, az átlagos nyugdíjak 22 százalékos növekedését jelenti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha viszont reálértéken nézzük meg a növekedést, akkor azt láthatjuk, hogy az átlagnyugdíj reálértéke jelenleg megegyezik a 2008-as reálértékkel, az átlagkeresetek reálértéke pedig 17 százalékkal nőtt.

Mennyit is kellene emelni a minimálnyugdíjon?

Valószínűleg a minimálnyugdíj 80 ezer forintra való emelésére még akár évtizedeket is kell várni, azonban ha csak az inflációt vesszük alapul,

akkor 34 673 forintra kellene emelni a legalacsonyabb nyugdíj értékét.

Ez egyébként megegyezne a 2008 óta tapasztalat nyugdíjemelkedés ütemével is, havonta valamivel több mint 6 ezer forinttal több maradhatna ezzel a kisnyugdíjasok zsebében.

Ugyan szakmailag nem feltétlenül indokolt, azonban mivel kíváncsiak voltunk rá, ezért kiszámoltuk, hogy mennyit kellene emelni a minimál nyugdíjon, ha az átlagbérhez igazítanánk a növelését. Így 37 483 forint lenne a minimálnyugdíj, vagyis közel 9 ezer forinttal több pénzből gazdálkodhatnának a legalacsonyabb nyugdíjon tengődőket.

Címlapkép: MTI / Földi Imre

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem