5 °C Budapest

Kiderült: ennyi nyugdíjat kap Koós János 2017-ben

2017. november 4. 16:00

A magyar nyugdíjrendszer nehézségeit a művészek is saját bőrükön tapasztalják. A többségnek annyira alacsony a nyugdíja, hogy szinte csak megtakarításaikra támaszkodhatnak, a jogdíjakra. Sokan pont emiatt a mai napig aktívak.

Korábban már beszélt arról Koós János, hogy nevetségesen alacsony nyugdíjat kap, de akkor még nem említett összeget. Ezt azzal indokolta, hogy nem hinne neki senki, annyira alacsony összeg. Most, néhány héttel a 80. születésnapja előtt úgy döntött, mégis csak mond pontos számot is.

Hatvanhétezer forintot kapok, ami azért megalázó, mert a rendszerváltás előtt négy évtizedet végigdolgoztam. A monopolhelyzetben lévő Országos Rendező Iroda szerződéses művésze voltam, napestig fellépésekre jártam, rádiós és televíziós műsorokban szerepeltem. Nem én vagyok az egyetlen, aki ennyire ráfázott, de én mindenkinek azt kívánom, ilyen alacsony nyugdíja sose legyen

- mondta a Blikknek Koós.

A 67 ezer forintos nyugdíj valóban elég alacsony, és bőven az átlagnyugdíj alatt van. Ma Magyarországon az átlagnyugdíj egyébként 120 ezer forint. A november viszont mindenképp egy jó hónap lesz az időseknek, ugyanis a havi ellátásukon felül nyugdíjkorrekciót és nyugdíjprémiumot is kapnak.

A korrekció összege a nyugdíj nagyságától függ, egy átlagos nyugdíjas körülbelül 11 ezer forintos egyszeri kifizetésre számíthat. Idén év elején 1,6 százalékkal emelték a nyugdíjakat, ám azóta kiderült, hogy az infláció ennél magasabb lesz, várhatóan 2,4 százalék. A két érték közötti különbözetet fogják januárig visszamenőlegesen kifizetni novemberben.

Jön a nyugdíjprémium

Hiába alkották meg évekkel ezelőtt a nyugdíjprémiumról szóló törvényt, ennek kifizetésére még sosem került sor. Ennek oka igen egyszerű: csak szigorú feltételek teljesülése esetén fizethető ki ez a tétel. Egyrészt a gazdaságnak legalább 3,5 százalékkal kell bővülnie adott évben, másrészt az államháztartás tárgyévi egyenlegcéljának is teljesülnie kell. Úgy tűnik, a törvény elfogadása óta először teljesülhet a két feltétel egyszerre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennek a tételnek az összegét már csak részben befolyásolja, hogy mennyi az adott személy nyugdíja. A prémium kiszámításához két értéket vesznek alapul. Egyrészt az adott évben várt gazdasági növekedés mértékét (jelen esetben 4,1 százalékot) csökkentik 3,5 százalékponttal. Így kapunk egy 0,6-os értéket. A számítás másik lába a nyugdíjunk 25 százaléka, de maximum 20 ezer forint. A kettő szorzata lesz a nyugdíjprémium, idén tehát maximum 12 ezer forint. Így ha valakinek eléri a nyugdíja a 80 ezer forintot, akkor már megkapja az idei maximális nyugdíjprémiumot.

Az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők azonban kevesebbet fognak kapni, például ha valakinek 60 ezer forint a nyugdíja, akkor a prémium már csak 9 ezer forint lesz, míg a 28 500 forintos nyugdíjminimum után mindössze 4 275 forintos prémium jár. Az idei költségvetésben 24 milliárd forintot különítettek el a prémiumok kifizetésére. A törvény alapján egyébként csak azoknak járna a nyugdíjprémium, akik már betöltötték a nyugdíjkorhatárt, a kormány azonban úgy döntött, hogy mindenki részesül belőle, aki valamilyen nyugdíjszerű ellátásban részesül.

Címlapkép: MTI/Zih Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem