21 °C Budapest

Ketyeg a nyugdíjbomba: sokan bukhatják az ellátásukat

2020. február 9. 19:07

Ezek voltak 2020. 6. hetének legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb cikkei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre vagy képes ajánlókra.

Ketyeg a nyugdíjbomba: sokan bukhatják az ellátásukat

Egy új kutatás szerint azoknak, akiknek emelkedett a fizetése, de nem növelik ennek megfelelően a havi megtakarításukat, nehezebbek lesznek a nyugdíjas éveik, mint azoknak, akik arányosan tesznek félre. A magyarok körében jelentősen visszaesett a nyugdíjcélú öngondoskodás aránya 2019-ben: a 2015-ben mért 47 százalékkal szemben 22 százalék gyűjt időskorára. Nagy hiba.

Kisöprik a magyar boltokból a közismert trappista sajtot: jön az új szabályozás

Várhatóan 2020 végére eltűnik majd a ma ismert trappista sajtok jó része a boltok polcairól. Az év végén ugyanis már életbe léphet az a szabálymódosítás, melynek értelmében a trappista sajt előállításához sokkal szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük a gyártóknak, mint azt sokan manapság teszik. Szakértőkkel beszélgettünk a trappista sajt magyarországi jövőjéről, az árak várható alakulásáról, valamint arról is hogyan lehet megugrani a magasabb minőségi elvárás követelményeit.

Országos hiány van ebből a gyógyszerből: nagy szívás lehet az influenzaszezon

Januárban kifogyott a patikákból a kisgyermekes szülők által kedvelt immunerősítő szirup, a vényköteles Isoprinosine. Az influenza terjedésével egyre többen keresik hiába, az OGYÉI adatbázisa szerint szállítási vagy raktározási gondok léptek fel. A Pénzcentrum rákérdezett a gyártónál, mikor lesz újra kapható a szirup.

Lemondtak a lakásvásárlásról a magyarok: ezt veszik helyette

Több mint a felét adták a családi házak a használtlakás-eladásoknak az előző év első 9 hónapjában, a forgalom pedig egyedül a községekben, szintén a családi házak körében növekedett. A családi házak népszerűségének növekedésében szerepet játszik a falusi CSOK is, de kulcsfontosságú tényező, hogy ezeknek az ingatlanoknak nem nőtt olyan ütemben az ára, mint a lakásoké - mutat rá egy friss elemzés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megőrültek ezek a magyarok: viszi a pénzüket a bank, nem tesznek semmit

A bankbetétek szinte semennyi kamatot nem fizetnek, és a bankbetétek állománya ennek ellenére növekszik. Való igaz, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) bevezetése óta a jegyzés majdnem elérte a 3200 milliárdot, közben a készpénzállomány is dinamikusan növekszik, és 2019 decemberében újabb historikus rekordot döntött.

Érik a döntés az MNB-ben: bukhatják a bankok a szuperállampapírt

"Kicsit kezd háttérbe szorulni a válságtól való félelem. Inkább az ellenkező irányba leng az inga a lassú növekedés miatt. Többnyire azt gondolják, hogy ez fennmaradhat, és igazi crash nélkül tud visszalassulni a gazdaság. Ami félelemmel tölt el, hogy túlságosan nagy kezd lenni a konszenzus ebben" - árulta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Kadocsa Péter. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatójával a tavalyi évben tapasztalt tőzsdei őrületről, a kockázatokról, és azok idei évben várható lehetséges kifutásáról is beszélgettünk.

Így hagyja lehúzni magát rengeteg magyar vásárló: a jó ügyért mindent?

Mivel a magyarok körében is egyre terjed a klímaszorongás, amivel egy időben egyre több környezettudatos termék árasztja el a boltok polcait a Pénzcentrum megvizsgálta, hogy mennyivel kerül többe úgy vásárolni, hogy azzal óvjuk a Földet. Nem feltétlenül lesz drágább attól egy termék, hogy bió, vagy fair trade, vagy zero waste, a vásárló mégis veszíthet rajta.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem