Kenőpénzzel próbálkozott a nyugdíjas: börtön lehet a vége

2015. november 14. 16:00

Bár sok nyugdíjas szeretne, általában meglehetősen nehéz bekerülni egy idősek otthonába. Erkélyes nyugdíjas otthonba pedig még nehezebb, még vesztegetéssel sem sikerül mindig. Hiába próbálta meg nemrég egy 83 éves asszony is, neki sem jött össze.


Egy 83 éves asszony erkélyes lakást szeretett volna a győri nyugdíjas otthonban, ezért megpróbált megvesztegetni egy 72 éves nőt. A 72 éves asszony 200 ezer forintot kért azért, hogy a "befolyásos" fia elintézze az erkélyes lakást a 83 évesnek, amiből az 100 ezer forintot előlegként ki is fizetett. Végül azonban csak egy tetőtéri lakás jutott a 83 éves néninek, akit amellett, hogy nagyon csalódott, a győri ügyészég is "vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés vétségével" vádol - írja az Index.

KATTINTS! Milliókért mennek otthonba a magyar luxusnyugdíjasok

Az otthonokba való bejutás valóban nem egyszerű: amellett, hogy sok helyen először várólistára kerülnek az idősek, egyéb kritériumoknak is meg kell felelni.

Az otthonokba azok kerülhetnek be, akik a nyugdíjkorhatárt már betöltötték, emellett szociális és egészségi állapotuk folyamatos gondozást igényel, viszont tartós kórházi kezelésre nem szorulnak. Ehhez az erre vonatkozó törvényben megállapított gondozási szükséglet vizsgálatot kell elvégezni, vagyis az ápolási szükségletről kell orvosi és szociális felmérés. Ez alapján dől el, hogy valaki igénybe veheti-e ezt a szolgáltatást

 - nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak dr. Szirmai Viktor, az Olajág Otthonok főigazgatója.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Változó, hogy mennyi időbe kerül az intézményekbe való bejutás, a jelentkezéstől számítva néhány hétbe, de egyes helyeken akár egy évbe is kerülhet.

{{EMBED:infogram_0_idoskoruak_otthona" title="időskorúak otthona}}

Mennyibe kerül mindez?

Az árak minden esetben személyre szabottak, ugyanis intézménytől, elhelyezéstől, szolgáltatáscsomagtól, életkortól és egyéb tényezőktől is függenek. A döntésnél figyelembe veszik az idősek teherbíró képességét és a megfelelő színvonal fenntartását is. Mivel az is változó, hogy kell-e egyszeri belépési díjat fizetni, vagy csak a havi tagdíjat számolják fel a lakóknak, nehéz konkrét összegekről beszélni.

Azonban a legmagasabb intézményi térítési díjat törvényben meghatározott számítás szerint állapítják meg, a fenntartó csak ezek után dönt a tényleges díj megállapításáról. Alapvetően a térítési díj összege nem lehet több a jövedelem 80 százalékánál. Amennyiben a jövedelem 80 százaléka nem éri el az intézményi térítési díjat, a különbözetet a hozzátartozók egészíthetik ki. A minimum havi tagdíj körülbelül 75 ezer forintnál kezdődik, az átlag 80 - 100 ezer forint között van.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem