Jön a sírig tartó munka: 72 éves korunkig dolgozhatunk?

Napi.hu2019. július 20. 15:04

Egy friss tanulmánya szerint 72 éves korig kellene kitolni a nyugdíjkorhatárt Magyarországon ahhoz, hogy ne csökkenjen a nyugdíjasok életszínvonalát. A témában Farkas András nyugdíjszakértő is nyilatkozott - számol be a Napi.hu.

Az Eurostat szerint Magyarországon 72 éves korig kellene kitolni a nyugdíjkorhatárt ahhoz, hogy az elöregedés jelentősen ne csökkentse a nyugdíjasok életszínvonalát. A népesség elöregedése a jövőben is egyre nagyobb terhet helyez az ellátórendszerekre, az említett tanulmány 2100-ig vizsgálja a folyamatokat - ami azért elég messze van.

Az idei 64 évről jövőre és az azt követő évben 64 és fél évre ugrik a küszöb, majd azt követően "áll be" 65 évre a nyugdíjkorhatár az 1957-ben és azután született korosztályt illetően. Jelenleg ennyi változtatással még fenntartható marad a nyugdíjrendszer - mondta el a szakértő.

Az elkövetkező másfél-két évtizedben biztos, hogy szóba sem kerül ilyen mértékű nyugdíjkorhatár-emelés, itthon éppen most vagyunk egy sokkal visszafogottabb korhatár-növelés közepén.

Címkék:
nyugdij, munka, korhatár, társadalom, nyugdíjkorhatár emelés,