2020. november 25. szerda Katalin

Jön a nyugdíjprémium: meglepően alacsony lehet!


A jövő héten érkezik a nyugdíjprémium, amelyet a gazdasági növekedés után kapnak a nyugdíjasok. Sokan azonban hiába lennének jogosultak magasabb prémiumra, az mfor.hu kalkulációi szerint mégsem kapnak 18 ezer forintnál többet.

A gazdasági növekedés 4,4 százalék lehet idén, amely azt jelenti, hogy a 3,5 százalékos várthoz képest a 0,9 százalékos többlet után jár a prémium a nyugdíjasoknak. A pénz már a jövő héten a bankszámlán lesz.

Sokan azonban hiába lennének jogosultak az összegre, ők sem kaphatnak a törvényileg meghatározott 18 ezres maximumnál többet. Ők azok, akik öregségi ellátásuk mellett özvegyi nyugdíjban is részesülnek, és így mindkét juttatás után járna a prémium. Hiába van azonban adott esetben a két ellátással együtt is átlag alatti nyugdíjuk, a maximális 18 ezer forintos összegnél ők sem kapnak többet.

A nyugdíjemelés mértéke is kérdéses. Mivel az infláció szintén meghaladta a várakozásokat, előfordulhat, hogy a kormány nyugdíjkiegészítést fizet majd januárban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS