13 °C Budapest

Ilyen kevés magyar fiatal gondol a jövőre: hogy lesz így nyugdíjuk?

2019. április 25. 13:30

A boldog nyugdíjaskor helyett nehézségekkel teli idős évek várhatnak a magyar lakosság nagy részére. Az OTP Öngondoskodási Indexe szerint az emberek kezdik felismerni a problémát. A válaszadók 62 százaléka gondolja úgy, hogy nehezebb megélhetése lesz, mint a szüleiknek volt. A fiatalabb generációk is egyre inkább szembesülnek a nyugdíjaskorban várható problémákkal. Az Y generáció (1981-1996 között születettek) csaknem fele, a Z generációnak (1997-ben vagy azután születettek) pedig majdnem a harmada tartja küzdelmesnek a mai magyar nyugdíjasok helyzetét. Egyre nő a fiatal új belépők száma, azonban még mindig van hova fejlődni.

A magyar lakosság is kezdi felismerni, hogy nyugdíjaskorban anyagi szempontból küzdelmes időszakkal kell szembenéznie, tenni azonban nem tesznek annak érdekében, hogy ne így legyen. A kutatásban résztvevők 62 százaléka gondolja úgy, hogy nehezebb lesz a megélhetése nyugdíjaskorában, mint a szüleinek volt, 35 százalék szerint pedig az állami nyugdíj nem lesz elegendő a biztos megélhetéshez. A KSH adatai is ezt mutatják, ugyanis a háztartások kiadásai folyamatosan nőnek, a nyugdíjas háztartásokban 8 százalékkal többet költöttek élelmiszerre 2018-ban, mint 2017-ben. 

Ennek ellenére az friss adatok azt mutatják, hogy az aktív keresők 57 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, csupán mintegy negyedük tervezi, hogy elkezd félretenni az időskori éveire a közeljövőben. A kutatásból kiderül, hogy a fiatalabb generáció képviselői is egyre inkább szembesülnek ezekkel a problémákkal. 

Azt tapasztaltuk, hogy a fiatalok egyre tudatosabbak a nyugdíjaskori megélhetéssel kapcsolatban, hiszen a tavalyi évben a huszonévesek közül léptek be legtöbben az OTP Nyugdíjpénztárba. Szeretnénk, ha ez a fiatalabb korosztály, aki korán felismerte, hogy elérhető az anyagi gondoktól mentes időskor, legyen példa a lakosság azok számára, akik még nem kezdtek el gondoskodni a boldog nyugdíjas éveikről 

- mondta el Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Az Y generáció, vagyis az 1981 és 1996 között született korosztály, 45,3 százaléka, míg az eggyel fiatalabb, 1997-ben vagy azután született Z generáció 31,1 százaléka tartja kifejezetten küzdelmesnek a magyar nyugdíjasok helyzetét. 

 Minél korábban ismerik fel a nyugdíjcélú megtakarítások fontosságát, annál nagyobb az esélye, hogy a nyugdíjaskor nem csak a mindennapos küzdelmek, hanem a megérdemelt pihenés időszaka is lehet

 - mondta el Nagy Csaba. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy már fiatal korban tudatosulnak az időskori megélhetés küzdelmei, ennek ellenére sokan még mindig nem tesznek azért, hogy ez az időszak ne a problémákról, hanem a megérdemelt pihenésről és élményekről szóljon.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem