2017. szeptember 26. kedd Jusztina

Így spórol a hétköznapokban a harmincas magyar nyugdíjguru

Takács Szabolcs is meglepődött azon, havonta milyen sokat spórol pusztán azáltal, hogy nincs fix munkahelye. Egy kis odafigyeléssel tízezreket takaríthatunk meg, elárulja, mi az, amire ő például sokat költött, amíg még dolgozott. Tavaly április óta él "nyugdíjasként",  tapasztalatairól a "30as nyugdíjas" címen futó blogján, illetve a Pénzcentrumon számol be hétről hétre.

Takács Szabolcs még nincs 40, de már "nyugdíjasként" tengeti mindennapjait. Ez a valóságban annyit tesz, hogy tavaly gondolt egyet, felmondott a munkahelyén, és habár most is dolgozik, de korántsem napi 8 órát és csak olyan munkát vállal el, amiben örömét leli.

Ahhoz, hogy ezt megtehesse, korábban összegyűjtötte az éves minimális megélhetési költségeinek 30 szorosát, részvényekbe fektette azt, és minden évben az induló pénzmennyiség 4 százalékát veszi ki, abból fedezi kiadásait. Nagyon odafigyel minden költségére, kiadási naplót vezet, igyekszik leszorítani a megélhetési költségeit, hogy minél több pénzt tudjon félretenni.

Nem mindig figyelt azonban erre. Korábban jó állása volt, átlagon felüli fizetéssel.

(...) minél többet kerestem az "aktív éveim" alatt, érezhetően nőtt és nőtt a kísértés, hogy luxusra költsek

- írja Facebook-oldalán.

Miután viszont tavaly felmondott, érdekes változást tapasztalt.

Egy éve nincs fix munkahelyem és amióta ez tart, hihetetlen mértékben csökkentek a megélhetési költségeim. Nem is sejtettem, hogy mennyi mindenre költök csak amiatt, hogy van egy munkahelyem

- írja. Hogy pontosan milyen kiadásai csökkentek? Korábban olyan sokat dolgozott, hogy nem nagyon volt ideje például főzni. Mindig valamilyen étteremben ebédelt, vacsorázott, ami havi szinten több tízezer forintos kiadást jelentett.

Rengeteget spórol a közlekedésen is. Korábban autóval járt, mindig rohant, ez volt számára a legpraktikusabb megoldás. Most biciklizik - van rá ideje, nem siet sehová. "Nincsenek értelmetlenebbnél értelmetlenebb megbeszélések a város különböző pontjain, ahonnan kinéznek, ha gyöngyöző homlokkal, feltűrt farmerszárral bringázva érkezem" - jegyzi meg.

Korábban szintén a kötött munkaidő, állandó stressz és sok munka miatt nem maradt ideje az otthoni dolgokra. Ha valami elromlott, szakembert hívott, aki jelentős összegért orvosolta a problémát. Most első körben megpróbálja ő megszerelni, ami tönkrement. A ruhákra is jóval kevesebbet költ, nem kell elegáns, divatos darabokat beszereznie, attól tartva, hogy kinézik a munkahelyén vagy egy megbeszélésen. "A legtöbb munkahelyen van valamiféle kimondott vagy kimondatlan elvárás azzal kapcsolatban, hogy hogyan öltözz. Ezeket pedig sokszor nem kevés pénzbe kerül teljesíteni" - írja.

S míg korábban drága külföldi nyaralásokban kereste a kikapcsolódást, most ugyanazt az élményt nyújtja neki egy túra valamelyik közeli erdőben. Most, hogy megszabadult az állandó stressztől, nem is próbálja kompenzálni azt.

Amióta felmondott, szórakozásra is sokkal kevesebbet költ. E mellett több ideje van a pénzügyeivel foglalkozni, és így szintén sokat tud spórolni. Hogy mire gondol? A megfelelő bankszámla kiválasztására, a televízió/internet/mobil előfizetés megválasztására, sőt, a megfelelő biztosítás megtalálásával is lefaraghatunk 1-2 ezret a havi kiadásainkból. Ezekhez viszont idő kell, csakhogy épp ez az, amiben a 8-10 órában dolgozó emberek szűkölködnek.

Szintén több ezer forint marad a számláján annak köszönhetően, hogy odafigyel, hol, milyen akciók vannak. Ebben egyébként a Pénzcentrum is segíthet, hiszen hétről hétre beszámolunk róla, a különböző áruházakban épp milyen kedvezményekkel várják a vásárlókat.

Szabolcs tapasztalatairól, mindennapjairól mostantól hetente számolunk be a Pénzcentrumon. Következő cikkünkben elárulja, pontosan hogyan is telik egy napja, mivel foglalkozik a szabadidejében és hogyan keres pénzt "nyugdíjasként".

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kőgazdaggá válhatsz te is, ha pontosan követed ezt a 6 lépéses tervet
Nem a lottóról van szó, ez tényleg megvalósítható.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Itt a nagy népvándorlási körkép: közel 30 év tragédiái számokban

1990 óta sok olyan esemény történt, ami megrengette a világot. Ezek között pedig jócskán voltak olyanok, melyek hatására emberek tömegeinek kellett elhagyniuk otthonaikat. A lenti infografika az elmúlt...
 

Filléres csodaszer, amitől többet nem lesz herpeszed

Sok bölcsességet lehet tanulni a nagyszülőktől, tőlük lehet megszerezni a legfinomabb sütirecepteket is, és olyan házi praktikákat is el lehet tőlük lesni, ami nagyban megkönnyítheti a hétköznapjainkat....
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos