2020. december 5. szombat Vilma

Így is összejöhet a luxusnyugdíj: kik azok, akik sokat kapnak?


Kiváló Művész díj? Világbajnoki cím? Ezekkel a kitüntetésekkel ma Magyarországon is könnyebben lehet szert tenni csinos összegű nyugdíjra. Mutatjuk, hányan vannak és mennyit kapnak a nyugdíjas korú díjazottak.


Hazánkban jelenleg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a kiemelt tudományos és sportteljesítmény után többféle járadékot és nyugdíjpótlékot folyósít. Ilyen járadékra lehetnek jogosultak azok, akik:

  • Kiváló Művész,
  • Érdemes Művész, és
  • Népművészet Mestere díjjal rendelkeznek.

A díj megszerzése mellett azonban a nyugdíjkorhatárt is be kell tölteni, ahhoz, hogy valaki jogosulttá váljon erre a járadéka.

A kitüntető cím vagy díj jogosultjának halála esetén az özvegye vagy élettársa részére - az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén - a járadék fele részének megfelelő özvegyi járadékot kell megállapítani

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre az ONYF.

Ki lehet díjazott?

Kiváló Művész címet csak az szerezhet, akinek volt már előtte Érdemes Művész kitüntetése. A díjakat évente osztják ki és olyan művészek kaphatják meg, akik a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén kiemelkedő értékeket hoztak létre.


Mennyi az annyi?

Ezeket a járadékokat a kiváló művészi járadék összegéből számítják, az pedig megegyezik az országos nettó átlagkeresettel. Az érdemes művészi járadék ennek 60 százaléka, míg a népművészet mestere járadék ennek 50 százaléka.


A 2015 júliusi adatok alapján a kiváló művészi járadék összege 155 700 forint volt és ezt összesen 74 fő kapta saját jogon, özvegyi jogon 77 850 forintot pedig 66-an kaptak. A legtöbben azonban az Érdemes Művész járadékra jogosultak. Saját és özvegyi jogon idén júliusban 312-en kaptak ilyen járadékot.

Az ONYF ezen kívül folyósít még:

  • Akadémikus pótlékot,

  • Tudományok doktora utáni pótlékot,

  • Kandidátus pótlékot,

  • Világbajnoki pótlékot.

Fontos azonban kiemelni, hogy csak a művészeti címek után járó juttatások tekinthetőek a teljesítmény érdemi formájának, valamint a világbajnokok juttatása esetén is ez az elsődleges juttatási forma, ami csak a nyugdíjkorhatárt betöltötteknek jár.

Ugyanis a tudományos fokozatot szerezettek juttatásáról a Magyar Tudományos Akadémia gondoskodik, míg az olimpiai járadék folyósítása a Magyar Olimpiai Bizottság feladata. Tehát az akadémikusok, illetve a tudományos fokozattal rendelkezők esetében az ONYF kizárólag egyes nyugdíjpótlékokat folyósít, tiszteletdíjat nem.


Az Akadémikus pótlékban részesülők kis létszámának oka, hogy kizárólag az 1987 május 1-je előtti speciális jogosultság alapján járó pótlékról van szó. A pótlék összegét pedig eltérő szabályok szerint, de általában korábbi jogosultság figyelembevételével határozzák meg. Ezek közül a legtöbb a Tudományok doktora cím megszerzése után jár, idén júniusban ez az összeg 21 601 forint volt.


JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk